Det Kjell Inge Røkke-kontrollerte selskapet Aker BP overtar Hess' andeler på de to oljefeltene Valhall og Hod. Aker BP er allerede inne som operatør, og dermed blir selskapet eneeier på begge feltene, skriver E24.

Aker BP hadde før Røkkes oppkjøp hovedkontor i Trondheim, og het tidligere Det norske. Selskapet har fortsatt kontor på Torvet med et betydelig antall ansatte.

Økte verdien på aksjene

Nyheten førte til at Aker BP-aksjen steg med over 5 prosent da Oslo Børs åpnet tirsdag.

Det står seks oljeplattformer på Valhall-feltet, som begynte å produsere allerede i 1982 og forventes å fortsette til minst 2050.

- Med overtakelsen av Hess Norge fortsetter Aker BP å innfri sin vekststrategi på den norske kontinentalsokkelen, skriver Akers konsernsjef Øyvind Eriksen i en pressemelding.

Vil betale ut mer

Aker lover også økt aksjeutbytte på 350 millioner dollar i året, med den første økningen i fjerde kvartal i år. Med på kjøpet kommer også om lag halvannen milliard dollar i fremførbart underskudd.

John Hess, leder av det amerikanske oljeselskapet Hess, sier til Dagens Næringslivat han er fornøyd med å ha solgt seg ut av feltene Valhall og Hod.

Finansieringen av kjøpet skal gjøres via Aker BPs eksisterende bankfasilitet, i tillegg til at det skal selges nye aksjer. Dette krever en generalforsamling i Aker BP. Olje- og energidepartementet må også godkjenne handelen.

- Aker BP er et spennende og ambisiøst selskap som viser stor vilje til å skape aktivitet og verdier på norsk sokkel. Det gleder meg. Departementet vil gå i gang med behandlingen av overdragelsen så snart den er innsendt, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) til NTB.

Hess Norge har 19 ansatte og hovedkontor i Stavanger.