Mange husker kanskje kjøkkenwattmeteret fra 1960-tallet. Det var et instrument som målte strømforbruket, med en svart og rød pil. Når den svarte pilen passerte den røde, måtte ovner og lamper skrus av. For var det overforbruk, kostet strømmen mer.

Denne uken sender NVE på høring et forslag til forskriftsendring, der de vil pålegge nettselskapene en ny struktur for prising av nettleien.

Ifølge seksjonssjef Torfinn Jonassen er det nye forslaget inspirert av det gamle kjøkkenwattmeteret.

– Det er litt som den gamle måleren, bare i ny innpakning. Den gangen måtte du ringe til e-verket og de måtte komme til deg for å endre på abonnementet, men nå vil alt skje automatisk, sier han.

Endring

I dag består nettleien av en fastpris per år, pluss en pris for det kundene bruker per kWh.

Endringen NVE foreslår innebærer at kunden må velge et abonnement som er avhengig av hvor mye strøm du bruker på en gang (kWh/h).

Dette er en fast pris per år. Bruker du mer enn abonnementet, må du betale en høyere pris i disse timene.

Seksjonssjef i NVE Torfinn Jonassen. Foto: STIG STORHEIL

– Det vil lønne seg å jevne ut forbruket. Kanskje du finner ut at det er best å lade elbilen om natten, eller at du kan styre oppvarmingen. Når du skal investere i noe som har med ditt energiforbruk å gjøre, bør du også ta hensyn hvordan dette påvirker forbruksmønsteret ditt. Det vil bli mer lønnsom å investere i isolasjon av boligen din fremfor å investere i varmepumper som ikke virker når det er som kaldest, sier Jonassen.

Han mener det er viktig å påpeke at dette ikke skal være noen straff.

– Men det skal gi et forsiktig puff for at folk skal bli mer bevisste på sitt forbruk. På kort sikt vil den gjennomsnittlige nettleie bli den samme som i dag. Strømkunder som jevner ut strømforbruk vil kunne spare penger. På lengre sikt vil jevnere forbruk føre til lavere nettleie enn den ellers ville ha vært.

Hvorfor?

Grunnen til at NVE vil innføre denne nye ordningen er at et jevnere strømforbruk vil redusere behovet for oppgraderinger i strømnettet i framtiden, slik at strømkundene ikke betaler høyere nettleie enn nødvendig.

– Vi i NVE ønsker at kostnaden for strømnettet skal være lavest mulig. De høye forbrukstoppene driver kostnadene for nettet. Ved et jevnere forbruk, reduseres behovet for investeringer i et kraftigere nett og nettleien blir lavere, sier Jonassen.

Det ligger nå planer om å investere 140 milliarder kroner de nærmeste 10 årene i nytt eller forsterket strømnett, ifølge Jonassen.

– Det kan føre til at nettleien vil øke med 30 prosent. Men hvis vi kan redusere eller forskyve investeringene, vil dette komme alle til gode fordi nettleien ikke trenger å økes så mye.

Nye strømmålere

Jonassen sier at NVE ønsker å innføre denne nye strukturen et år etter at de nye strømmålerne er installert over hele landet, altså i 2021.

– Da vil nettselskapene ha ett år med datagrunnlag som de kan bruke for å kunne gi kundene klare anbefalinger om hvilket abonnement de bør velge.

– Med de nye målerne kan man få ganske umiddelbare tilbakemeldinger på forbruksmønster. I dag gjør ny teknologi at det er lettere å tilpasse seg disse endringene. For eksempel er mange nye panelovner forberedt for internettilknytning, som muliggjør enkel styring. Styringsløsning av strømforbruk vil bli vanligere og billigere i årene som kommer, sier Jonassen.