Onsdag la Finanstilsynet fram en fersk tilstandsrapport om landets finansielle situasjon.

Mens veksten er på vei opp og sysselsettingen øker, faller boligprisene noe. I sum gir dette likevel grunn til optimisme, mener Finanstilsynet.

Det er særlig en ekspansiv finanspolitikk, som har bidratt til å holde aktiviteten oppe, framholdt finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen da Finanstilsynet onsdag la fram sitt årlige finansielle utsyn.

I tillegg har lave renter og en svak krone bidratt til å øke veksttakten i fastlandsøkonomien.

– Etter svak vekst siden oljeprisfallet i 2014, ser det nå ut til at konjunkturnedgangen er over, sier Baltzersen.

I Trondheim falt boligprisene med 1,1 prosent i oktober, noe som var den femte måneden på rad med fall etter prisnedgang også i september, august, juli og juni.

Historisk høy gjeld

Et skår i gleden er imidlertid gjeldsbelastningen i husholdningene, som er på et historisk høyt nivå. Gjeldsveksten er dessuten vesentlig høyere enn inntektsveksten.

– Den bør komme ned. Det vil dempe risikoen for et kraftig tilbakeslag, sier Baltzersen.

Også appetitten på dyre forbrukslån har økt kraftig, noe som bekymrer Finanstilsynet. Nesten 900.000 husholdninger har nå en gjeld som er tre til fem ganger større enn disponibel inntekt.

– Mange av disse har hodet under vann, det vil si at gjelden overstiger verdien av boligen deres, sier direktør for bank- og forsikringstilsyn Emil Steffensen.

Udramatisk prisfall

Tilsynet poengterer at fallet i boligprisene i 2017 ikke er dramatisk, og at prisnivået fremdeles er høyt. At prisfallet fortsetter i en lengre periode, utelukkes imidlertid ikke.

– Det er usikkerhet om den videre utviklingen i boligmarkedet. Etter en lang periode med kraftig boligprisvekst kan det ikke utelukkes at vi går inn i en lengre periode med fallende boligpriser. Bedrede vekstutsikter og fortsatt lav rente kan imidlertid på nytt stimulere boligprisene, sier Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen.

Husholdningenes gjeldsbelastning har økt ytterligere i 2017, men rentebelastningen til husholdningene er likevel lav på grunn av lav rente. Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er bekymret for den høye gjelden i husholdningene.

Gjeld største utfordring

– Endringene i boligprisene det siste året er en sunn korreksjon ned fra svært høye nivåer. Hovedutfordringene er å bringe gjeldsveksten ned til et bærekraftig nivå, og dermed bidra til en mer balansert utvikling i boligmarkedet, sier NEFs administrerende direktør Carl O. Geving.

Tap på boliglån vurderes imidlertid ikke å være den største risikoen for bankene, ifølge Finanstilsynet. De store tapene har historisk sett kommet på utlån til bedrifter.