Per Steinar Husby (til venstre) og Endre Sæther tjente over 30 millioner kroner hver på salget av Hydroplan, som la til rette for flere utbygginger av småkraftverk i Midt-Norge. Foto: Elin Høstmark, Driva

De to gründerne Per Steinar Husby og Endre Sæther startet utbyggingsselskapet Hydroplan i 2004 og bygde ut fem småkraftverk før de i fjor solgte til Clements Kraft, som er heleid av Opplysningsvesenets fond.

Dette skriver driva.no. Fondet eier kirkelige bygg og prestegårder over hele landet, og bladde opp godt over 30 millioner kroner til hver av de to gründerne. Det viser fjorårsregnskapet for selskapene de to driver.

- Utgangspunktet for Hydroplan var det kraftutbyggingspotensialet vi så i flere lokale vassdrag. Vi inngikk avtaler med grunneiere på Nordmøre og i Romsdal og i Sør-Trøndelag. Forretningsideen var å bygge ut småkraftverk i samarbeid med grunneierne. Hydroplan tok hånd om finansiering, prosjekt og byggeledelse. Utbyggingene gir inntekter til grunneierne som deleiere og som innehavere av fallrettighetene, forklarer Husby til driva.no, og legger til at bakgrunnen for salget er at tidene i bransjen er blitt tøffere.

- Det er spådd en viss usikkerhet i kraftmarkedet de nærmeste åra. Vi så at de prosjektene vi var kommet i gang med, men ikke hadde realisert, ville kreve en langt høgere egenkapitaldekning enn det vi var i stand til å skaffe. Vi hadde uansett vært nødt til å hente inn penger som ville ha vannet ut vår eierandel i selskapet, fortsetter Husby, som tror de har fått til en løsning som grunneierne vil være fornøyd med også på sikt. Hydroplan sto bak utbyggingen avl Heina Kraftverk i Nesset, samt småkraftverk på Nordvik og Bele i Surnadal, Gyl på Tingvoll og Rodal i Halsa.

Husby har de siste par åra jobbet med å realisere småkraftutbygging i Albania. Han sier det fortsatt er usikkerhet rundt dette prosjektet. Husby vil reinvetsere mye av pengene i gården i Øksendal i Sunndal, der han blant annet har kjøpt mye skog av Statsskog. Også hytta på Årsund i Tingvoll skal få et ansiktsløft, forsikrer han.

- Men jeg er den samme karen og fortsetter å kjøpe flanellsskjortene mine på Felleskjøpet.