I første omgang er 205 medlemmer av Handel og Kontor (HK) tatt ut i streik. Meklingen omfattet ansatte i såkalte produksjonsutsalg som gullsmeder, blomsterbutikker, slakterforretninger og bakerier.

Partene møttes hos Riksmekleren torsdag og meklet i to dager før bruddet natt til lørdag.

HKs hovedkrav har vært å harmonisere lønningene i handelen. De ansatte som nå streiker, tjener ifølge Handel og Kontor opp mot 2.600 kroner mindre i måneden enn sine kolleger i varehandelen.

– Begeret er fullt

– Streik har vært det eneste skrittet å ta når arbeidsgiver ikke er til å rikke. Nå er begeret fullt. Vi har to tariffavtaler, én med NHO og én med Virke. Førstnevnte avtale har mye dårligere minstelønn. NHO må forstå at de ikke kan styre lønnsutviklingen alene, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor til NTB.

Det er foreløpig ikke avtalt noe nytt møte mellom partene.

– Nå er vi forberedt på å streike. Det er også planlagt en opptrapping av streiken fra og med onsdag, sier Sundnes.

Det er uklart hvor mange flere medlemmer som da vil slutte seg til streiken. Om lag 600 HK-ansatte omfattes av tariffavtalen med NHO.

– Lønnsdumping

Sundnes er provosert over at NHO ikke ville gå med på den samme planen for å harmonisere lønningene slik de gjorde med Transportarbeiderforbundet tidligere denne uken. «Dette i form av en opptrappingsplan og garanti for minstelønnsutvikling», som Sundnes skrev i en pressemelding natt til lørdag.

– De ble enige med Transportarbeiderforbundet, som er sterkt mannsdominert, om de samme prinsippene som vi krever. De trodde kanskje at vi skulle bøye av siden Handel og Kontor har en sterk overvekt av kvinner. De tok feil. Dette er både forskjellsbehandling og lønnsdumping, hevder Sundnes.

– Ikke en kvinnesak

NHO beklager streiken, men sier de ikke kunne gå med på kravene. Forhandlingsleder Elisabeth Lea Strøm sier NHO var innstilt på å gi Handel og Kontor et lønnstillegg innenfor rammen av frontfaget i år.

– Det ville betydd fem-seks kroner for de fleste, men dette er snakk om små faghandler, som blomsterbutikker og bakeriutsalg og lignende. Disse har ofte liten omsetning og høye lønnskostnader i forhold til lønnsevne, og mange har røde tall, sier Strøm.

Overfor NTB bekrefter hun at partene står langt fra hverandre. Hun understreker på det sterkeste at konflikten ikke dreier seg om kvinnekamp eller lønnsdumping.

– Dette handler ikke om likelønn eller kjønn. Dette handler om lønnsevne, at bedriftene skal overleve. Det er beklagelig at disse sårbare bedriftene tas ut i streik, sier NHOs forhandlingsleder.

Disse bedriftene tas ut i streik i Midt-Norge:

Johansen Bakeri AS Bakeri, Nordmørsvegen 5, 6600 SUNNDALSØRA

Johansen Bakeri AS Utsalg Sunndal, Sunndal Butikksenter, 6600 SUNNDALSØRA

Johansen Bakeri AS Conditoriet Surnadal, Nordmørsveien 5, 6600 SUNNDALSØRA

Drivstua Gartneri AS Interflora, Tyholtveien 97, 7046 TRONDHEIM

G Johnsen AS, Kjøpmannsgata 23, 7500 STJØRDAL

Vikans Blomster AS, Kjøpmannsgata 36, 7500 STJØRDAL