Det er kjedene Rema 1000, Coop og Norgesgruppen, som blant annet eier Kiwi, Spar og Meny, som skal inn på teppet i Landbruksdepartementet i denne omgang.

Dette er andre gang de må forklare det største prishoppet for en enkeltmåned på over 30 år, og de generelt høye matprisene i Norge, skriver Aftenposten.no.

Første gang de møtte landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp), kom møtene brått på. I tillegg kalte Listhaug inn matleverandørene for å få deres forklaring.

Det er i etterkant av møtene med blant annet Orkla, Nortura, Bama og Tine at kjedene på nytt må stille hos ministeren.

Etter det Aftenposten kjenner til skal Listhaug ha bedt kjedene om ytterligere informasjon etter møtet med leverandørene.

Skal vurdere tiltak

I denne omgang møter ikke Listhaug selv kjedene. Informasjonen hentes inn av hennes medarbeidere, men vil bli lagt frem for ministeren tidlig neste uke. Målet er å få en forståelse for hvordan prisene dannes i Norge, hva som er årsakene til de høye prisene og finne ut om det er noe som skal gjøres med det.

Coop sier i en e-post til Aftenposten at de ikke ønsker å gå i detalj om hva slags informasjon de har med seg til departementet, men håper at informasjonen skal bidra til å fremme forståelsen for prisdynamikken i bransjen.

- Vi vil også presentere hvilke hovedutfordringer vi opplever at dagligvarebransjen generelt står overfor i dag, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop.