Det skriver Dagens Næringsliv i dag. Det vises til at det hver sommer er rundt 1,9 millioner norske sauer på utmarksbeite. Rundt 125 000 av sauene kommer aldri tilbake til sauefjøset.

Norge utbetaler erstatning for rundt 25 prosent av disse, fordi de skal være drept av rovdyr. Fra 2000 til 2013 fikk norske sauebønder utbetalt over 850 millioner kroner. Drøyt 200 av disse millionene er erstatning for dyr tatt av gaupe, ifølge Rovbase.

Avgjøres på skjønn

Pengene er utbetalt til tross for at det bare imellom fire og ni prosent av tilfellene finnes dokumentasjon på at gaupen står bak, ifølge en forskningsrapport fra Nina som blir offentliggjort denne uken. I de øvrige tilfellene er det skjønn som har utløst erstatningen. Skjønnet er det fylkesmennene som har utøvd.

For mye utbetalt

Ifølge Nina-forskerne John Linnell og John Odden er det utbetalt altfor mye i gaupeerstatning.

Dagens Næringsliv skriver at forskningsinstituttet har fulgt totalt 78 radiomerkede gauper i fire utvalgte rovdyrregioner i 20 år, og beregnet sannsynlige sauetap. Kun i én region, Hedmark, har forskerne funnet godt samsvar mellom erstatningsutbetalingene – og sine egne beregninger. I de tre øvrige rovviltregionene de har studert – Region to (Buskerud, Telemark, Vestfold og Aust-Agder). region tre (Oppland), og region åtte (Troms og Finnmark), har forskerne funnet ut at det i gjennomsnitt er erstattet to til fire ganger flere sauer enn de mener det er grunn til.