Samtidig reduseres mengden metall som smeltes om ved verket.

Produksjonslinjen SU3 består av to produksjonshaller med en total årlig produksjonskapasitet på 100 000 tonn primæraluminium.

På grunn av lave metallpriser som følge av finanskrisen bestemte Hydro å stenge ned SU3 i 2009, men halvparten av kapasiteten ble startet opp igjen i 2011 og 2012.

Trapper gradvis opp

For å optimalisere produksjonen ved verket har selskapet nå bestemt å starte opp deler av den nedstengte produksjonslinjen, samt å forberede til full oppstart av de resterende elektrolysecellene innen midten av neste år.

- Vi vil begynne med oppstart av en seksjon i november og desember. Dersom oppstarten går etter planen og vi fortsatt ser positive utviklingstrekk i markedet for aluminium, vil resten av produksjonslinjen startes opp før sommeren, sier Hilde Merete Aasheim, leder for forretningsområdet Primærmetall i Hydro i en pressemelding.

Reduserer omsmelt

Samtidig som produksjonen ved SU3 øker vil mengden metall som smeltes om ved verket tas ned slik at støperiet vil produsere like mye som før. Hydro Sunndal har en total produksjonskapasitet på 400 000 tonn primæraluminium per år.

- Sammen med de forbedringene som Sunndal-organisasjonen har gjennomført over de senere årene vil denne oppstarten gjøre Hydro Sunndal enda mer robust, sier Aasheim.

SU3 var verdens første anlegg med moderne prebake-teknologi og lukkede celler. Anlegget var designet for 168 celler med en kapasitet på 60 000 tonn. Etter 40 års drift var anlegget optimalisert og produserte i 2009 nær 100 000 tonn.

Hvor lang tid en oppstart av en hall er vil avhenge av mange faktorer, men det mest avgjørende er det nok om det har skjedd skader som følge av utkobling og at anlegget har vært utkoblet i fem år. Det gikk bra med oppstarten av hall C etter to år, men fem år er betydelig lengre tid.