Produksjonen av sjokolade, seigmenn og annet godteri under merkenavnet Nidar skjer fortsatt ved fabrikken på Strindheim i Trondheim, selv om selskapet Nidar er historie.

Eieren Orkla samlet i fjor sjokolade, snacks og kjeks i et nytt selskap med navnet Orkla Confectionary & Snacks Norge, som omfatter de tidligere virksomhetene Nidar, Kims og Sætre.

Nedgang innen snacks og sjokolade

Det nye selskapet hadde i fjor en omsetning på nesten 1,9 milliarder kroner, og et resultat før skatt på 261,7 millioner. Men sammen taper de sammenslåtte virksomhetene terreng til konkurrentene.

Omsetningsøkningen i selskapet skyldes sammenslåingen av de tre virksomhetene, men det har vært en underliggende salgs- og resultatnedgang, ifølge selskapet.

Ved utgangen av 2013 hadde Orkla Confectionary & Snacks Norge en markedsandel på 31 prosent, som er en nedgang på 1,2 prosentpoeng sammenlignet med året før.

Nedgangen skyldes først og fremst tilbakegang innen sjokolade og snacks, opplyser selskapet i årsberetningen for 2013.

Kakao koster mer

I tillegg har selskapet fått økte innkjøpskostnader, som skyldes økende priser på store råvarer. Størst prisoppgangen har det vært på kakao. Selskapet kjøper sertifisert kakao gjennom ordningen UTZ Certified, som skal bety at den dyrkes på en ansvarlig og bærekraftig måte.

Kostnadene har også blitt påvirket av at kronen styrket seg mot alle de vesentlige innkjøpsvalutaene.

Selskapet opplyser at de har slått sammen salgsapparatene fra Nidar og Kims og Sætre, og at de har satt av 20 millioner kroner til blant annet etterlønn til ansatte.