Norges Bank besluttet på rentemøtet torsdag å holde styringsrenten uendret på 1,5 prosent, og ifølge sentralbanksjef Øystein Olsen tilsier bankens analyser at renten vil ligge uendret ut 2015.

Flere banker har i det siste satt ned renten, deriblant Danske Bank som onsdag senket fastrentene på boliglån, bare en drøy uke etter at banken gjorde akkurat det samme.

Danske Banks to største konkurrenter i Midt-Norge, Sparebank 1 SMN og DNB, vil ikke si om de vil kutte ytterligere, men begge sier at de vurderer rentenivået fortløpende.

– Markedsrenten har trukket nedover siden forrige rentejustering for tre uker siden, og vi vurderer løpende om vi skal gjøre ytterligere endringer, sier informasjonsdirektør Hans Tronstad i Sparebank 1 SMN til adressa.no.

– Dette er noe vi vurderer fortløpende, er det omtrent likelydende svaret til DNBs regionsbanksjef Torgeir Skirstad.

– Økt konkurransepress

Ifølge Norges Banks er vekstutsiktene hos Norges handelspartnere noe svakere enn tidligere antatt, med lavere styringsrenter både i euroområdet og i Sverige. I Norge er utsiktene lite endret siden i sommer, opplyste banken etter rentemøtet.

Professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) sier til E24 at forventningene om lav styringsrente i Norge helt frem til 2016 vil føre til et økt konkurransepress på bankene, han vil ikke utelukke at de store bankene vil sette ned renten ytterligere.

Lav rente lenge

Torgeir Skirstad i DNB sier at rentebildet er komplekst, særlig for fastrentelån, noe som både skyldes konkurransesituasjonen og prisen bankene betaler for å låne penger i markedet.

At konkurransen særlig står om fastrentelån, mener Skirstad henger sammen med rentebildet fra Norges Bank, og forventningene om lav rente i flere år fremover.

– Dette bildet er forlenget, og dermed tør bankene gå ut med lavere fastrente, noe det har blitt konkurranse om, sier han.

Fulgte etter

Etter Danske Banks forrige nedsettelse, fulgte flere aktører etter. Gjensidige senket treårsrenta til 3,2 prosent, og DNB svarte med å lansere et spesialtilbud for kunder under 34 år.

– Det viktigste for oss er å være konkurransedyktig over tid. Vi ønsker å være godt posisjonert i det norske bankmarkedet, men det er umulig å ha de beste betingelsene fra uke til uke, sier Skirstad.

Sentralbanksjef Øystein Olsen redegjorde på en pressekonferansen torsdag om hovedstyrets rentebeslutning. Foto: TERJE PEDERSEN, NTB scanpix