- Det har jo blitt en veldig hyggelig butikk, sier investor Terje Stykket, som eier 26 prosent av selskapet som driver de fleste taxfreebutikkene på norske flyplasser, skriver aftenposten.no.

Stykket var i 2013 på 158. plass på Hegnars liste over Norges rikeste personer.

Selskapet, Travel Retail Norway AS, tok over taxfreebutikkene på Avinors flyplasser i 2005. Inntil da var de drevet av SAS Trading.

Siden den gang har Travel Retail Norway (TRN) samlet sett hatt et overskudd før skatt på 2,07 milliarder kroner.

De andre eierne av TRN er den tyske taxfreegiganten Heinemann (50 prosent) og Norgesgruppen (24 prosent). Sistnevnte eier også blant annet Meny, Kiwi, Joker, Dolly Dimple's og Kaffebrenneriet.

- Vi hadde klare forventninger om at vi skulle greie å drive bedre butikk enn det SAS hadde gjort i 40 år før oss. Vi er kremmere og er kun opptatt av butikkdrift. Vi var rimelig sikre på at vi skulle klare å tilby et bedre utvalg og øke omsetningen, sier Stykket på spørsmål om fortjenesten av taxfreebutikkene har gått over all forventning.

LEDER: Taxfree bør avvikles

Tjener på ankomstsalg

At myndighetene tillot taxfreesalg ved ankomst har vært en viktig årsak til de gode tallene, understreker han.

- Det førte til at de fleste reisende sluttet å kjøpe taxfreevarene sine på flyplassene de reiste fra eller om bord i flyene. Det ga rett og slett en salgsoverføring fra utlandet til Norge. Salget på ankomst utgjør en betydelig del av omsetningen vår, sier investoren.

Stykket mener dette er et argument for at politikere bør droppe ideen om å stanse taxfreesalget.

Åpnet for stans av taxfree

Tidligst i fjor sommer ble denne debatten vekket til live igjen, da Sp-nestleder og tidligere statsråd Ola Borten Moe åpnet for å fjerne taxfree-ordningen på norske flyplasser, fordi han mener det er Vinmonopolet som bør stå for alkoholsalget i landet.

- Å tro at omsetningen vil overføres til Vinmonopolet er en illusjon. Det vil bare flytte seg til utlandet igjen. Norske forbrukere er svært bevisste på priser og utvalg, sier Stykket.

- Og du må gjerne hilse Ola Borten Moe og si at Travel Retail Norway har betalt nesten 600 millioner kroner i selskapsskatt til den norske statskassen siden 2005, sier investoren.

Selger mer, tjener mindre

Bare i fjor tjente det norsk-tyske selskapet rundt en kvart milliard kroner på nordmenns shopping på flyplassen.

Selskapet solgte varer for om lag 4,5 milliarder kroner, en oppgang på nær ti prosent fra fjorårets 4,1 milliarder.

Men resultat før skatt var imidlertid ca. 80 millioner kroner lavere enn i 2012, da selskapet tjente 330 millioner.

Administrerende direktør I TRN, Håkon Fjeld-Hansen, sier til Aftenposten at de ikke kommenterer egne regnskapstall.

Medeier Terje Stykket forklarer nedgangen i 2013-resultatet med kostnader knyttet til reforhandlingen av avtalen med Avinor i 2012, som har gitt TRN konsesjon til å drive taxfrebutikkene frem til 2021.

- I tillegg kommer økte driftskostnader som følge av økt omsetning, sier han.

Fra 1. juli ble taxfree-kvoten økt med to flasker vin for de som ikke kjøper tobakk. Aftenposten har tidligere anslått at dette vil gi en økning i årlig vinsalg på mer enn 325 millioner kroner.

- Det er litt tidlig å si hvordan kvoteendringen slår ut, men foreløpig ser vi en liten nedgang i tobakksalget og økning i vinsalget, sier Stykket.

Stabilt på Torp og Rygge

Taxfreebutikkene på Torp og Rygge drives av Airport Retail Norway (ARN). Deres driftsinntekter økte med ni prosent på ett år, mens resultatet før skatt i 2013 holdt seg stabilt fra året før, på cirka 62 millioner kroner.

Daglig leder Hans Kristian Hov-Melbye sier til Aftenposten at de ikke kommenterer årsregnskapene i mediene.

Ifølge TV 2 forventer eierne av taxfree-butikken ved ankomst ved Oslo Lufthavn at omsetningen vil mer enn doble seg fra 2013 til 2019.