– Vi måtte stenge dørene søndagskveld etter Rosenborg-kampen. Klokka 22.00 informerte vi de ansatte om at vi er konkurs, og har en gjeld på i underkant av 1,5 millioner kroner, sier Daniel Johansson, daglig leder ved O' Learys Trondheim.

Mandagsmorgen ble det åpnet konkurs i boet til Sportsbaren Trondheim AS. Sportsbaren drifter O' Learys som ligger i krysset mellom Olav Tryggvasonsgate og Munkegata.

Første skiftesamling blir holdt i morgen, tirsdag, i Sør-Trøndelag tingrett. Bostyrer Morten Ustgård, advokat i Bjerkan Stav advokatfirma, ønsker ikke å uttale seg i detaljene rundt konkursen før skiftesamling er holdt. Men han bekrefter at O'Learys er stengt.

– O'Learys stengte dørene søndag, og 15 ansatte med ulik stillingshjemmel fikk beskjed om at driften har stoppet opp. Sportsbaren er franchiseeid, og alt jeg si nå er at driften er i solid underbalanse. Det er ikke uvanlig at franchisetakere ikke klarer forpliktelsene sine, sier Ustgård.

Vil åpne igjen

Daglig leder Johansson håper å kunne åpne dørene igjen. På døren står det også «midlertidig stengt».

– Vi kommer til å åpne igjen så snart som mulig. Siden vi driver med skjenking må en ny bevilling på plass, den prosessen har allerede startet og det er det som bestemmer hvor raskt vi kan åpne dørene igjen, sier Johansson.

O'Learey Trondheim har kun vært åpent i halvannet år.

– Hva er årsaken til konkursen?

– Årsaken er ganske kompleks. Men det er to store grunner som har vært avgjørende. Oppussingen av bygget gikk langt over budsjett, vi budsjetterte med sju millioner kroner i byggekostnader, men sluttkostnaden landet på 13,5 millioner. Disse kostnadene har delvis blitt dekt av hovedaksjonær, men vi har ikke klart å dekke alt. Etter åpningen har vi prøvd alt vi kan for å komme i likviditet, men det ble en for bratt bakke når vi startet med så mye i minus, vi kom liksom aldri ovenpå, sier Johansson.

En annen årsak til konkursen er rett og slett det Johansson kaller «midtbysyken».

– Det har rett og slett vært for lite folk i Midtbyen til at vi har kunnet drive med gevinst. Problemet vårt er at uansett om det er fullt når det går gode fotballkamper så har vi for lite besøk når det samtidig er sport på tv. Det kombinert med altfor høy husleie har gjort det vanskelig å nå den omsettingen vi må ha, sier Johansson.

Fortsatt på Værnes

O'Learys er en svensk restaurantkjede som driver etter franchisemodellen. Det vil si at restaurantene drives som et samarbeid mellom to selvstendige parter, dene ene har utviklet og eier konseptet, mens franchisetaker etablerer sin egen lokale restaurant i tråd med konseptet.

Konseptet til O' Learys er å være en amerikansk sportsbar. Den første sportsbaren ble etablert i Gøteborg i 1988, i dag har kjeden mer enn 80 restauranter i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Spania, Tyskland og Singapore. O'Learys har i følge Wikipedia et typisk irlandsamerikansk tema med grønt interiør og lagbilder fra New England-lag som Boston Celtics. Restaurantene har store tv-skjermer hvor det vises fotball, ishockey, Formel 1, amerikansk fotball og basket.

Ifølge O'Learys egen nettside er det åtte sportsbarer i Norge, med to i Trøndelag. Denne uka er det kun den på Trondheim lufthavn Værnes som er åpen.

Stengt denne uka: O'Leareys Trondheim er konkurs, men håper å kunne åpne dørene igjen. Foto: Morten Antonsen