Etter at Lade Skoles Musikkorps hadde spilt og statuen «Fugl Føniks» var avduket, kom Northug på rulleski opp foran hovedinngangen til det utvidede og nyoppussede City Lade.

Der overrakte han ei saks til fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap), som klippet snora og åpnet kjøpesenteret slik at kundene som sto i kø fikk slippe inn klokka ti.

Tidligere Høyre-ordfører i Trondheim, Marvin Wiseth, intervjuet Northug før Sandvik åpnet senteret.

- Mainstream

Arealet på City Lade er etter ombyggingen utvidet fra 20 000 til 40 000 kvadratmeter. Senteret har 60 nye butikker og spisesteder, slik at antallet nå er oppe i 100. Fire av dem er foreløpig ikke åpnet. HM Home, Hairshop, Hansen & Dysvik og Netcom åpner senere.

- Vi er mainstream, for familier, yngre og eldre, og vi når de fleste med City Lade, sier senterleder Bård Bye på City Lade.

Han har budsjettert med en omsetning på mellom 1,7 og 2 milliarder kroner neste år, som blir første hele driftsår for nye City Lade.

- Størst i Midt-Norge

Det er samvirkelaget Trondos som eier City Lade, og administrerende direktør Torbjørn Skei i Trondos la vekt på det langsiktige perspektivet i sin tale.

- Vi har hatt langsiktige planer om å utvikle City Lade til Midt-Norges største handelssenter. Vi har bygd etappevis, og for Trondos er det et spennende aktivum å være tungt inne på Lade og på Tiller med City Syd, samtidig som vi er aktive i mange lokalsenter i Trondheim. Det er et viktig strategisk valg Trondos har gjort, sier Skei.

Halv milliard

Han forteller at de har brukt en halv milliard kroner på utvidelsen og fornyelsen av City Lade i denne omgang. Mens mange mener det er mer enn nok handelsareal i Trondheim, frykter ikke Skei for få kunder på City Lade

- Trondos skal med City Lade trekke flere mennesker til regionens handelshovedstad. Når det kommer nye kjøpesenter, tar det en viss tid før befolkningsveksten når igjen arealet. Men de som er best og dyktigst vil overleve. Jeg tror befolkningen vokser så mye at vi tåler dette, sier Skei.

Foruten prosenter på 20-30 prosent på varene og gratis bukser fra Jack & Jones til de 50 første mennene som stiller kun iført boksershorts, satser City Lade på at underholdning og konserter skal trekke kunder til senteret i dagene fremover.

Fugl Føniks

Før de fremmøtte kunne følge Northugs rulleskitur fra Haakon VIIs gate, ble statuen «Fugl Føniks» laget av trondheimskunstneren Skule Waksvik avduket av Per Wiig. Den ble i 1970 laget til Nobø Fabrikker, som produserte panelovner frem til konkursen. Entreprenørkonsernet Veidekke kjøpte skulpturen, og har senere gitt den til Coop i gave.