– Først må vi si takk for kampen til Helge Lund. Vi har hatt mange uenigheter de siste ti årene. Særlig gjelder det de gangene Lund lurte oss til å tro at han faktisk ville snu selskapet i en grønnere retning, gjennom satsing på havvind og CO2-fangst på Mongstad, og i stedet dro selskapet inn i skifergass og oljesand, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Les også: Helge Lund slutter i Statoil

– Om Lund hadde vært visjonær og brukt like mye tid og penger på grønn energi som på de aller verste formene for oljeutvinning, ville Statoil vært et helt annet selskap i dag. Vi håper Helge Lunds avgang også markerer slutten for hans tenkemåte, mener Hauge.

Oljeprofessor: Tror tiden var inne

Kombinasjonen av et solid lønnshopp og nedskjæringer på norsk sokkel gjorde at Helge Lund droppet Statoil til fordel for BG Group, tror oljeprofessor Øystein Noreng ved BI.

– Han fordobler sin lønn, får kjempegode bonusordninger og kanskje syns han det er mer spennende å være sjef for et lite selskap i Storbritannia enn et stort selskap på Forus. Han er interessert i penger som alle andre, mange ville nok sagt ja til å gå opp så mye i lønn, sier Noreng til NTB.

– Samtidig er Statoil inne i en nedtrappingsfase, der man på norsk sokkel rydder plass til flere småselskaper. Kanskje han ikke mener han er mannen til å lede selskapet i den fasen, sier professoren.

Han trekker fram at ti år er lenge som Statoil-sjef, og at det er få andre konsernsjefer som har gått frivillig fra jobben.

– Han har gjort en god jobb på mange måter, men har også fått mye hjelp fra markedet. Oljeprisen har steget fra 20 dollar i 2003 til 100 dollar i sommer, oppsummerer Noreng.

- Tid for en omstillingsleder

Helge Lund går på et tidspunkt der Statoil står overfor betydelige utfordringer og omstillinger. Det kan være at han ikke er den rette til å lede selskapet framover, mener Pareto-analytiker Trond Omdal.

– Det er ikke nødvendigvis den samme ledertypen man trenger for vekst som for restrukturering og omstilling. Det er en utfordring når en leder har skalert seg for vekst, og så må kutte kraftig tilbake, sier Trond Omdal til NTB.

Han viser til at Helge Lund stort har sett vært giret for vekst i en medgangstid der oljeprisen har ligget over 100 dollar fatet i lang tid.

– Selv finanskrisen var jo ikke langvarig nok til at Helge Lund måtte ta de store grepene, sier Omdal.

Mener Lund førte en for hard linje

Leder YS i Statoil, Bjørn Asle Teige, ser fram til å samarbeide med ny konsernsjef i Statoil og takker Lund for følget.

– Vi har hatt våre runder med forskjellig syn på hvordan vi gjør ting, men vi takker han for følget og ønsker ham lykke til i ny jobb.

– Hvordan har han vært som leder?

– Etter vår smak har han ryddet og solgt altfor hardt, som det blir vanskelig å reversere, sier Teige til NTB.

Han ser fram til å samarbeide med konstituert konsernsjef Eldar Sætre om å videreutvikle Statoil som en solid, langsiktig og samfunnsbevisst bedrift:

– Han opplever vi som en stødig kar som folk har tillit til.

Nito stusser over timingen

Ingeniør- og teknologforbundet Nito stiller seg undrende til tidspunktet for Helge Lunds avgang.

– Jeg tar til etterretning at Lund forlater Statoil, men stiller meg undrende til at han velger å gjøre det akkurat nå, sier Nitos president Trond Markussen i en kommentar til at det onsdag morgen ble kjent at Lund gir seg som toppsjef i det delstatlige oljeselskapet.

– Innen olje og gass er det for tiden redusert aktivitet, oppdrag går til utlandet og konsekvensen er mange nedbemanninger. Det er mye vi skulle sett Statoil gjorde annerledes, sier Markussen.

Organisasjonen han leder er blant annet redd for at petroleumskompetansen i Norge forvitrer.

Oljearbeidere jubler

Fagforbundet SAFE mener Helge Lunds avgang har tvunget seg fram på grunn av et distansert forhold mellom Lund og de ansattes organisasjoner.

Fra YS-konferansen i Oslo sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst til NTB at hun ikke beklager at Lund fratrer som konsernsjef i Statoil:

– Det er tatt beslutninger i Statoil de senere årene som klart har undergravet det som var en av grunnideene bak opprettelsen av Statoil, nemlig å være et lokomotiv for norsk industriutvikling og etablering av arbeidsplasser.

Ifølge Stavanger Aftenbladutløste nyheten om Lunds jobbskifte jubel og feiring blant SAFE-ansatte på plattformene.

Nå håper organisasjonen på en industribygger, ikke en kapitalist, når Lund skal erstattes. (©NTB)