– Vi har tatt prøver i flere omganger, og omsider har vi fått verifisert diagnosen, sier distriktssjef John Bjarne Falch i Mattilsynet til NRK.

Det skal lenge ha vært mistanke om fisk i anlegget hadde virussykdommen, og nylig ble dette altså bekreftet, ifølge Mattilsynet som har vedtatt at all laksen i anlegget må fjernes innen 14. november.

Halvert produksjon

I begynnelsen av oktober var det ifølge NRK drøyt 1,2 millioner fisk i anlegget i Nord-Trøndelag. Dette tilsvarer 6.000 tonn sløyd laks, noe som tilsvarer halve årsproduksjonen ved anlegget.

Ifølge NRK trenger ikke fisken å slaktes, men kan i stedet flyttes til et område hvor sykdommen PD allerede er etablert. PD regnes som en av de mest alvorlige fiskesykdommene i oppdrettsnæringen.

Rammer lokalsamfunnet

Det er Salmonor som driver oppdrettsanlegget som nå er rammet av PD. Daglig leder Vibecke Bondø sendte mandag kveld ut en pressemelding hvor selskapet kommenterer Mattilsynets vedtak.

I meldingen stiller selskapet spørsmål ved om tømmingen vil ha noen effekt, ut over å ramme selskapet.

– Destruksjon eller flytting vil få betydelige konsekvenser for selskapet, de ansatte og samarbeidspartnere.

Videre heter det i pressemeldingen:

– Selskapet mener at vedtaket vil være klart uforholdsmessig i forhold til konsekvensene. Lokaliteten på Bondøya ligger svært isolert til og utgjør minimal smitterisiko.

– Det er i det hele tatt svært usikkert om et vedtak om tømming av anlegget vil ha noen relevant effekt for smittesituasjonen i Nord Trøndelag, og kan vise seg å være helt fånyttes.