– På verdensbasis er etterspørselen etter aluminium større enn samlet produksjon. Derfor ser vi nå mer attraktive priser på produktene vi produserer i Sunndal enn på lenge, sier fabrikksjef Martin Sagen i en pressemelding fra Hydro.

Hydro stiger på børsen i dag etter at de framla gode tall for hele konsernet.

Rekordhøyt pristillegg

I Sunndal produserer Hydro pressbolt og støpelegeringer som benyttes i en lang rekke produkter, som felger og andre bildeler, i bygningskonstruksjoner, nettbrett og i mobiltelefoner.

Prisen på aluminium settes på den internasjonale metallbørsen LME i London. På toppen av denne prisen mottar produsentene en såkalt premium – et pristillegg – som avhenger av blant annet kvalitet, type legering og leveringssted.

– Vi har valgt en strategi hvor vi produserer metall til mange av de mest krevende kundene i verden. Nå merker vi effekten av at vi lykkes siden produktpremiene vi oppnår er rekordhøye, og dette bidrar positivt til resultatet vårt i tredje kvartal, sier Sagen.

Mot full produksjonskapasitet

Etter finanskrisen har aluminiumindustrien vært gjennom noen tøffe år med lave priser og dertil dårlig lønnsomhet. I 2009 valgte selskapet å stenge ned produksjonen ved den ene produksjonslinjen på verket, SU3. Deler av kapasiteten ble gjenoppstartet i 2011 og 2012, og i september kom endelig gladmeldingen om at den resterende kapasiteten, tilsvarende 50.000 årstonn, skal startes opp igjen fra november. Det medfører at det nå igjen ansettes flere ved alu-verket i Sunndal.

– Samtidig tar vi ned noe av omsmeltingen vi har gjort ved verket slik at vi kommer til å produsere den samme mengden ferdige produkter. Prisene på aluminium og kostnadene våre er nå på nivåer som forsvarer at vi gjør denne tilpasningen, sier Sagen.

Går alt etter planen vil elektrolysehallene i Sunndal være i full drift før sommeren neste år. Ved full drift er Hydro Sunndal det største aluminiumverket i Europa, med en produksjonskapasitet på 400.000 tonn primæraluminium.

Skryter av de ansatte

Sagen skryter av at de ansatte på verket i tiden etter at finanskrisen slo inn over aluminiumindustrien i 2008 og 2009 har jobbet målrettet for å effektivisere og forbedre driften slik at oppstarten av SU3 kunne bli en realitet.

– Prisene på aluminium kan vi ikke påvirke siden de settes globalt, men hvor godt vi driver fabrikken er det vi som kontrollerer, og dermed kontrollerer vi også vår egen skjebne gjennom den takten vi har på forbedringsarbeidet vårt. Denne takten skal vi ikke slakke av, sier Sagen.