Organisasjonen offentliggjorde tirsdag rapporten «Global Gender Gap Report» som viser tilstanden for likestilling i hele verden.

WEF begynte å måle likestilling for ni år siden, og tirsdag slo de fast at kvinner ikke vil ha oppnådd samme nivå som menn når det kommer til økonomisk inntjening og muligheter på arbeidsmarkedet, før om 81 år. Verden blir et bedre sted om utviklingen begynner å gå raskere, mener WEF-sjef Klaus Schwab.

– Oppnåelse av likestilling er åpenbart nødvendig av økonomiske årsaker. Kun økonomier som har full tilgang til alle sine talenter, vil være konkurransedyktige og ha fremgang, sier han, og legger til at likestilling burde være en rett.

– Som menneskehet har vi også en forpliktelse til å sikre rettferdige verdier, sier han.

Norge nummer tre

Som vanlig ligger de nordiske landene høyt oppe på listen. Island inntar førsteplassen, etterfulgt av Finland, Norge, Sverige og Danmark. På sjette og sjuende ligger henholdsvis Nicaragua og Rwanda. Det afrikanske landet kommer så høyt opp fordi det er nesten like mange menn og kvinner som jobber, ifølge rapportforfatteren Saadia Zahidi. Jemen har bunnplasseringen, med Pakistan, Tsjad og Syria hakket over.

BBC skriver at Island troner øverst fordi de har få innbyggere, mens Jemen sliter med høy dødelighet og at få jenter mellom seks og fjorten år går på skolen.

Kun i seks land, Sri Lanka, Mali, Kroatia, Makedonia, Jordan og Tunisia, har kjønnsforskjellene blitt større.

Politikk og arbeid

Globalt skyldes mye av fremgangen at flere kvinner går inn i politikken og i arbeid.

– I 49 land har flere kvinner enn menn begynt å arbeide, sier Zahidi.

Det finnes ingen klar måte å måle kjønnsforskjeller på, men WEF har utviklet en indeks som samler nøkkeltall innen områdene utdannelse, økonomisk deltakelse, politikk og helse.

De fleste av de 142 landene i rapporten har også fått mer likestilling i tilgangen til helsetjenester.

– Og i politikken er det nå 26 prosent flere kvinnelige parlamentarikere og 50 prosent flere kvinnelige ministre enn for ni år siden, sier Zahidi.