– Luseutfordringen må løses. Havbruksnæringen kan ikke overlates til selvregulering, sier Kristine Gramstad, konserndirektør for kommunikasjon i Marine Harvest, til NRK.

Marine Harvest ønsker at antall kontroller av oppdrettsanlegg økes.

Selskapet ber derfor om at Mattilsynet og Fiskeridirektoratet hver tildeles 15 millioner kroner ekstra i neste års statsbudsjett, og at pengene øremerkes til tilsyn.

I Mattilsynet ønsker de ikke å mene noe om forslaget fra verdens største oppdrettsselskap, men seksjonssjef Friede Andersen sier at mye ressurser brukes på å behandle anker fra selskaper som pålegges å slakte ut fisk med luseproblemer.

– Hadde oppdretterne frivillig slaktet ut fisken når de ikke overholder lusegrensen, ville Mattilsynet kunne bruke mye mer tid til tilsyn og kontroll av blant annet lus, sier Andersen til NRK.

– Mye penger

Selskaper kan få pålegg om å slakte fisken hvis lusemengden ikke kommer under den tillatte grensen, selv etter flere behandlinger. For selskapene vil det bety et økonomisk tap hvis fisken må slaktes før den er fullvoksen.

– Det handler om mye penger. Men vi har oppfordret næringen til ikke å klage når lakselussituasjonen medfører en stor smitterisiko for andre anlegg og miljøet, sier Andersen.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker la nylig frem tiltak, som særlig skal unngå at lakselusa blir resistent mot tradisjonelle behandlingsmidler.

Blant tiltakene lå økt tilsyn med selskapenes bruk av medikamenter og oppfølging av selskapenes interne kontrollrutiner.

Aspaker åpnet i tillegg for at Mattilsynet kan trekke tilbake godkjennelsen og stenge ned oppdrettsanlegg som ikke får kontroll på luseproblemene.

– Langs kysten er det noen oppdrettslokaliteter som er verre lusefabrikker enn andre. Og medikamentbruken er sånn at vi må skaffe bedre kontroll, sa Aspaker til Adresseavisen.

Verst i Sogn og Fjordane

Tidligere i høst har luseproblemene vært størst i Trøndelag, men nå viser tall fra Lusedata.no at det er anlegg i Sogn og Fjordane som er hardest rammet.

I uke 46 ble det i snitt registrert 0,7 voksne hunnlus per fisk i oppdrettsanleggene i fylket, som er over det tillatte nivået på 0,5.

Nord-Trøndelag ligger også over grensenivået, med i snitt 0,52 voksne hunnlus per fisk. I Sør-Trøndelag er tallet 0,23.