Regjeringspartiene Høyre og Frp har blitt enige med Venstre og KrF om at en omstridte grensen for tollfri import blir hevet fra 200 kroner til 350 kroner.

Regjeringspartiene ville egentlig heve grensen til 500 kroner, men forslaget har vekket skarpe reaksjoner, blant annet fra norske nettbutikker.

Daglig leder Gorm Pedersen i sportsbutikken Boardshop.no i Fossegrenda i Trondheim, sier at enigheten likevel sender et bredt signal om at det er greit å sende pengestrømmer ut av landet.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor man ønsker mer konkurransevridning, sier Pedersen, som leder et butikk som har over halvparten av inntektene fra nettsalg.

Selv om Høyre og Frp ikke har fått gjennomslag for sitt opprinnelige forslag om å heve grensen til 500 kroner, så er han spent på hva som kommer rundt neste sving.

– Nå har de gått en runde hvor de tydeligvis ikke har fått gjennomslag. Men hva blir neste, spør Pedersen.

Nettbutikken Komplett.no varslet at de ville flytte til Sverige hvis grensen ble hevet til 500 kroner. Pedersen tror det kan bli aktuelt for flere, selv om økningen blir til 350.

– Ja, det tror jeg absolutt. Dette er kanskje tungen på vektskålen, særlig hvis man allerede har vurdert det, sier han.

Venstres forslag

Det var Venstre som foreslo å sette grensen til 350 kroner.

Høyre og Fremskrittspartiet har stått fast ved å øke grensen til 500 kroner. KrF har derimot ønsket å beholde dagens grense på 200 kroner.

Leder i Venstre Trine Skei Grande og leder i KrF Knut Arild Hareide ble enige med regjeringspartiene under nattens budsjettforhandlinger på Stortinget. Foto: NTB scanpix