Prisen på nordsjøolje falt 1,19 dollar til 76,56 dollar fatet torsdag ettermiddag lokal tid i Asia. Amerikansk lettolje ble omsatt for 73 dollar fatet.

Oljeproduserende land og investorer over hele verden vil følge OPEC-møtet i Wien med argusøyne. Men stadig flere tviler på om kartellet vil ta grep for å løfte prisene.

– Hvis OPEC senker produksjonsgrensen, vil de overlate større markedsandeler til produsenter av skiferolje. Det er ikke i OPEC-landenes interesse på lengre sikt, sier Fawad Razaqzada fra selskapet Forex.com.

– Kommer neppe noe særlig

Til sammen tre OPEC-kilder sa onsdag til nyhetsbyrået Reuters at oljekartellet neppe kommer til å avtale kutt i produksjonen på møtet i Wien.

En fjerde kilde hevdet at Golfrådet, som omfatter flere av OPEC-landene rundt Persiabukta, var blitt enige om at de ikke ønsker produksjonskutt.

Heller ikke Øystein Noreng, professor emeritus ved Handelshøyskolen BI, har tro på at det kommer noen drastiske tiltak i form av produksjonskutt fra oljekartellet OPEC.

– Jeg tror ikke det kommer noe særlig, sa han til NTB onsdag.

Noreng er ikke spesielt overrasket over at oljeprisen har falt kraftig siden i sommer. Han mener det er sannsynlig med en ganske lang periode med oljepris på dagens nivå eller helt ned mot 60 dollar fatet.

– Overproduksjon

Siden pristoppen på 115 dollar i sommer har prisen på nordsjøolje falt over 30 prosent. Hovedårsakene antas å være økende produksjon av såkalt skiferolje i USA og lavere etterspørsel som følge av svak økonomisk aktivitet både i Kina og Europa.

– Alle ekspertene i markedet mener det er overproduksjon, og at det vil bli mer overproduksjon neste år, sa Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh nylig.

I tillegg spekuleres det på om Saudi-Arabia vil la prisene falle for å ramme produsenter av skiferolje i USA. Enkelte har også hevdet at saudiaraberne ønsker å ramme Iran eller Russland, som begge er avhengige av høy oljepris for å unngå underskudd på statsbudsjettet.

Norge kutter ikke

Qatars tidligere oljeminister Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah oppfordret nylig både Russland, Mexico og Norge til å kutte oljeproduksjonen. Olje- og energidepartementet kunne imidlertid raskt fastslå at dette ikke er aktuelt for Norges del.

Heller ikke Russland har gått med på store produksjonskutt før OPEC-møtet, noe som har styrket antakelsen om at kartellet kommer til å toe sine hender og la produksjonen fortsette omtrent som før.

Enkelte eksperter understreker likevel at ingenting er sikkert før møtet er over og OPEC-landene offisielt har fattet sin beslutning.

– OPEC har tidligere hatt en tendens til å overraske, sier analytikeren David Lennox fra det australske selskapet Fat Prophets.