Tidligere energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) fikk kjeft fra en samlet kraftbransje da Stoltenberg-regjeringen i 2010 brøt løftet om milliardstøtte til småkraftverk bygget mellom 2004 og 2009.

Løftebrudd

Et samlet storting lovte at småkraftverk igangsatt etter 1. januar 2004 skulle bli en del av den såkalte elsertifikatavtalen med Sverige. Overgangsordningen skulle gi småkraftverkene 15–20 øre ekstra per kilowattime (kWh) gjennom salg av elsertifikater.

Da avtalen med Sverige endelig kom på plass, var løftet «glemt». Regjeringen bestemte da at kun kraftverk påbegynt etter 7. september 2009 skulle bli en del av overgangsordningen.

Vedtaket betød at småkraftgründere som stakk spaden i jorda mellom 2004 og 2009, gikk glipp av en inntekt på rundt én milliard kroner.

«Løftebruddet er så åpenbart at det setter hele det politiske miljøet i miskreditt», skrev Adresseavisen på lederplass 29. mai 2010.

Retter opp

Nå blir feilen rettet opp, forteller Elin Agdestein, stortingsrepresentant for Høyre i Nord-Trøndelag. Alle småkraftverk påbegynt mellom 1.1.2004 og 1.1.2012 skal innlemmes i sertifikatmarkedet.

– At regjeringen nå endrer regelverket, samtidig som innslagspunktet for grunnrenteskatten ble hevet i statsbudsjettet, vil berge rundt 170 småkraftverk på landsbasis, sier hun.

Løftebruddet har vært særlig tungt å bære for grunneiere som har investert i småkraft med egne sparepenger, og finansiert mesteparten med låneopptak.

– Flere har måttet gå fra gård og grunn, hevder Agdestein.

– Inkludering i det felles sertifikatmarkedet med Sverige vil trolig legge grunnlaget for økte investeringer, og at en større andel av disse vil kunne skje i Norge. Så langt har det blitt investert 6,7 TWh i Sverige, mot kun 1,2 TWh i Norge, framholder hun.