Kirkebygget i Anders Buens gate 9 på Lademoen ble annonsert til salgs med en prisantydning på fire millioner kroner. Nå er det solgt for 7,3 millioner kroner.

- Det er ikke hver dag vi selger en kirke. Det er ikke det vi har mest erfaring med å sette pris på, sier salgssjef Thomas Johnsen i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge.

Den Nyapostoliske Kirke har brukt kirkebygget i rundt fire år. Statens vegvesen bygde det i 2009 som erstatning for menighetens kirke på Møllenberg, som ble revet i forbindelse med byggingen av Strindheimtunnelen.

LES på PLUSS: Hvor ble det av miljøgaten?

Kan bli leiligheter

Siden menigheten nå har fått et nytt kirkebygg, la vegvesenet det midlertidige ut for salg. Trondheim kommune har gitt rammetillatelse til at kirka gjøres om til fire leiligheter.

Johnsen sier mange var interessert i bygget. Noen av interessentene ønsket å bruke rammetillatelsen som er gitt på fire leiligheter, noen ønsket å søke om ny rammetillatelse til flere leiligheter eller til næringsvirksomhet og menighet. Megleren vil ikke si hvem kjøperen er, og hvilke planer vedkommende har for bygget.

- Interessen var større enn vi forventet. Veldig mange har vært og sett på eiendommen, og det var ti forskjellige med i budrunden, sier Johnsen.

Fire ukers budrunde

Budrunden har tatt fire uker, fordi vegvesenet ville at alle bud skal ha frist på minst to døgn.

- Staten er en aktør som ønsker å ha tid til å ta beslutningen i arbeidstiden og være tilgjengelig. Offentlige aktører ønsker ofte lengre tid enn det som er vanlig til å behandle tilbud, sier Johnsen, som påpeker at det ikke er vanlig med budrunder over fire uker.

- Dette er en metode som ofte brukes av staten. Hadde vi satt en mer riktig prisantydning, ville budrunden vært over på ei uke, sier Johnsen.

- Ikke lokkepris

Han forteller at de har brukt tid på å beregne hva det koster å gjøre om bygget til leiligheter.

- De proffe utbyggerne er tøffere i regnestykket enn vi var, og i tillegg var det noen budgivere som ikke ønsker å gjøre om det så mye. Fagfolk sier at alt må rives innvendig, og vi anslo at det ville koste fire-fem millioner å gjøre det om som rammetillatelsen tillater. Eiendommen har også behov for noen oppgraderinger som koster litt, og et uavklart forhold med tanke på regulering som vi anså som prisdempende. I tillegg la vi inn fortjeneste til utbygger, sier Johnsen.

Han avviser at prisantydningen var lokkepris.

- Dette var et utslag av at det sjelden selges kirker, og at profesjonelle tar større risiko enn forventet. Forutsetning for at det skal være lokkepris er at selger og megler setter en lavere prisantydning enn det man ønsker å selge eiendommen for. Dette var ikke tilfelle. Statens vegvesen ville solgt til prisantydningen på fire millioner, hvis det var høyeste bud, sier Johnsen.

Naboklager

Naboer har klaget rammetillatelsen fra Trondheim kommune inn til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, etter at bygningsrådet i Trondheim sa ja til tillatelsen som byggesakskontoret har gitt. Naboene mener en bruksendring til bolig vil føre til mer støy og innsyn, og at naboer får 50 meter lengre vei å gå til bussholdeplassen, fordi de ikke lenger kan gå over eiendommen.