En eventuell erstatning til Steinkjer-kvinnen Caroline Lysberg (24), som lå under vann i 50 minutter, kan også bli større på grunn av dommen. I dagens Adresseavisen forteller hun sin historie.

En 27 år gammel kvinne fra Tromsø har vunnet fram i Høyesterett med krav om ny beregning av forsikringsutbetalingen, etter at hun ble invalidisert i en trafikkulykke for sju år siden. Denne dommen kan få konsekvenser for andre erstatningssaker.

For høy rente

Kvinnen var tilkjent erstatning basert på en såkalt kapitaliseringsrente på fem prosent. Den angir forventet avkastning fremover i tid, og kvinnen mente den var satt urealistisk høyt. En lavere rente vil gi et større utbetalingsbeløp.

Retten forutsetter at deler av erstatningsbeløpet investeres for å gi avkastning fremover i tid. «I tråd med tidligere rettspraksis uttalte Høyesterett at deler av erstatningen må forventes investert i aksjer og eventuelt i andre typer særlig sikre obligasjoner, ved siden av statsobligasjoner og bankinnskudd. Det må også tas hensyn til at en del av erstatningen gjerne brukes til å finansiere bolig,» skriver Høyesterett i en uttalelse om dommen.

Redusert til 4 %

De elleve dommerne som behandlet saken, kom fram til at kapitaliseringsrenten som hovedregel burde være fire prosent. Det er første gang siden 1993 at denne renten endres.

Landets øverste domstol gjentok også tidligere rettspraksis om at den aktuelle renten skal baseres på forventninger om realavkastning. Saken gikk i storkammer, det vil si at elleve dommere stemmer, i stedet for fem slik det vanligvis er når en avdeling i Høyesterett avgjør en sak. Storkammer er en ordning som brukes ved spesielt viktige saker, noe som skjer omtrent én gang i året.