Sør-Trøndelag tingrett åpnet i forrige uke konkurs i Verdande Technology og de to datterselskapene Verdande Finance og Verdande Healthcare, etter at styret bestemte seg for å begjære oppbud.

24 ansatte jobbet i selskapet som blant annet laget dataprogrammer for analyse og overvåkning av boreoperasjoner hos oljeselskapene. Teknologien hadde sitt utspring i forskning innen både datateknikk og petroleumsteknologi ved NTNU.

– Det er synd at en veldig god teknologi ikke har blitt utnyttet i markedet. Teknologi fra NTNU er førsteklasses, som alle vet, sier Verdandes styreleder Bill McCall til adressa.no.

Utover det ønsker han ikke å uttale seg om konkursen.

11,2 millioner i minus

Ifølge kjennelsen fra tingretten hadde selskapet en omsetning på 30,3 millioner kroner per 12. november i år, og et underskudd på 11,2 millioner kroner.

Selskapets gjeld var på 33,3 millioner kroner. I tillegg hadde selskapet kausjonert for et lån på 38,6 millioner kroner i datterselskapet Verdande Energy, det eneste av datterselskapene som foreløpig har unngått konkurs. Selskapets eiendeler er anslått å være verdt 2,7 millioner.

Store investorer

Tall fra Brønnøysundregistrene viser at Verdande Technology har blitt tilført rundt 155 millioner kroner i kapital de siste fem årene.

De to Trondheims-baserte investeringsselskapene Investinor og Proventure har investert henholdsvis 49,6 og 38 millioner kroner i Verdande, og begge regner nå pengene som tapt.

Det siste påfyllet skjedde i april, da også oppkjøpsfondet Verdane Capital investerte rundt 40 millioner svenske kroner i Verdande.

Investinor er statens eget investeringsselskap. Ifølge administrerende direktør Geir Ove Kjesbu er ikke dette det største tapet de har lidd, men det er så langt den største av investeringene som har gått konkurs.

Verdande Technologys underskudd før skatt i fjor var på 31 millioner kroner, men Kjesbu sier de vurderte det som riktig å investere mer penger i selskapet i vår.

– Det var for å utvikle selskapet videre. Dessverre har ikke selskapet lyktes med å selge produktene sine i markedet, og skifteretten var eneste løsning, sier Kjesbu, som kaller det et godt forsøk.

– Det kunne gått veien, men gjorde dessverre ikke det. Det er en del av risikoen vi som investorer tar. Samtidig er det veldig synd både for ansatte og eiere, sier han.

Investinor eide en drøy fjerdedal av selskapet da det gikk konkurs.

– Klarte ikke å lande avtalene

Investeringsselskapet Proventure gikk inn i Verdande første gang allerede i 2006, og seniorpartner Thor Egil Five sier at tapet er en del av spillet.

Five satt også i styret i selskapet, og sier at det ble rammet av prisfall og kostnadskutt i oljemarkedet. Enkelt forklart skulle Verdandes programmer bruke gamle data til å forutse nye problemer. Planen var også å bruke den samme teknologien innen finans- og helsevesen.

Five sier at markedet ble mye mer krevende enn de så for seg, da sist gikk inn med penger på vårparten i år.

– Selskapet klarte ikke å lande de avtalene det trengte. Hadde markedet vært der, så hadde vi ikke vært der vi er i dag, sier Five.

Kostnadskutt

Statoils investeringsselskap, Statoil Venture, var også en tidlig investor i Verdande. Sist om bord var det Oslo-baserte oppkjøpsfondet Verdane Capital, som kom inn på eiersiden i april i år. Åtte måneder senere var Verdande Technology konkurs.

– Når noe ikke går som planlagt, så stiller man seg alltid spørsmål om det er noe man burde sett, sier managing partner Bjarne Lie i Verdane Capital.

– Men først og fremst ble situasjonen mye vanskeligere enn den var da vi gjorde investeringen, sier han.

Lie sier at selskapet gikk inn i en periode der de potensielle kundene, oljeselskapene, satte i gang store kostnadskutt. I tillegg ble oljeserviceselskapet Baker Hughes, som hadde investert i datterselskapet Verdande Energy, etter hvert oppkjøpt av konkurrenten Halliburton.

– Dessverre medfører slike investeringer risiko, og noen ganger går det galt. Det er vi selvfølgelig lei oss for, først og fremst fordi selskapet hadde en spennende teknologi og flinke folk, sier han.

Innovasjon Norge støttet også Verdande med ti millioner kroner i 2012.

Bjarne Lie og Verdane Capital gikk inn på eiersiden i Verdande Technology i april. Foto: Thomas T.Kleiven