Franchisetagere mener McDonald's Norge har misligholdt franchiseavtalene og krever erstatning. Bakgrunnen er at driverne sliter med å tjene penger på burgersalget, skriver Finansavisen.

I fjor genererte McDonald's-restaurantene i Norge 1,023 milliarder kroner i omsetning. McDonald's Norge driver 17 av restaurantene selv, mens 20 franchisetagere driver de 59 andre. De 20 hadde i fjor et samlet resultat på kun 9,3 millioner kroner. Åtte av franchisetagerne drev med tap.

Tjente lite på 5 år

Fra 2009 til og med 2013 har de 20 franchisetagerne hatt til sammen 46 millioner kroner i resultat før skatt.

De tre som har gått til søksmål mot McDonald's Norge er selskapene Sito som driver McDonald's-restauranten på Nidarvoll i Trondheim, Siolta som driver to i Ålesund og Carpe Diem Invest som driver én i Bergen.

- Jeg kan bekrefte at de tre franchisetagerne har tatt ut søksmål. Utover dette har verken jeg eller de tre selskapene jeg representerer noen kommentar, sier advokat Sigurd Knudtzon i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig til Finansavisen.

- Trist

Franchisetagerne betaler en viss prosent i franchiseavgift til McDonald's Norge og en viss prosent til USA. I tillegg blir de pålagt å investere en del i restaurantene.

Franchise- og driftsdirektør Chris Pocock i McDonald's sier de er kjent med at tre av franchisetagere har tatt ut søksmål.

- Det er selvfølgelig trist at denne situasjonen har oppstått. Siden saken er gjenstand for juridisk prosess finner vi det imidlertid ikke riktig å kommentere saken ytterligere på nåværende tidspunkt, sier Pocock til avisen.