Den norske krona har svekket seg kraftig i løpet av tirsdagen. Prisen for én euro begynner å nærme seg ti kroner, mens svenskekrona nå er mer verdt enn den norske.

"Kronen faller 18 øre mot euro på fem minutter. Akkurat nå er det bunnløst her...", skriver DNBs sjeføkonom Øystein Dørum på Twitter.

Kronesvekkelsen har sammenheng med at oljeprisen tirsdag smatt under 60 dollar per fat for første gang på fem år.

Milliardgevinst

For store deler av fastlandsindustrien vil kronesvekkelsen være svært godt nytt dersom den viser seg å vedvare.

– Totalt vil en svekkelse i kronekursen på ti prosent mot dollar gi cirka 2,7 milliarder kroner ekstra på bunnlinja vår, forteller Øyvind Breivik, informasjonssjef i Hydro.

Breivik sier selskapet ikke går ut med hvor mye en tilsvarende kronesvekkelsen betyr i kroner og øre for Midt-Norges største industribedrift Hydro Sunndal, men også Sunndal tjener godt på svak krone.

– Når krona svekker seg mot dollar er det positivt for oss, fordi aluminium selges i dollar. Det betyr at vi får mer igjen i norske kroner, sier han.

–Trygger arbeidsplassene

Også de 150 ansatte ved Elkem Thamshavn i Orkanger nyter godt av den svake krona, forteller fabrikksjef Steinar Talle.

– Det gir god effekt på bunnlinja. Vi pleier ikke å gå ut med tall, men det dreier seg om betydelige millionbeløp. Det nyter våre ansatte godt av. Når bedriften går godt, er det med på å trygge deres arbeidsplasser, påpeker han.

Kværner Verdal og Norske Skog på Skogn er to andre eksempler. For Verdal blir det lettere å danke ut konkurrenter andre steder i Europa i kampen om nye byggeoppdrag til oljeindustrien. Skogn selger mesteparten av avispapiret i pund og euro.

LO har regnet ut at kronesvekkelsen på 11 prosent fram til tirsdag betyr det samme som et lønnskutt på 15 prosent i eksportrettet industri.

– Det betyr enormt mye for konkurransekraften, sier sjeføkonom Stein Reegård.