- Vi ser det samme hvert år. Det kommer et byks i desember, hvor folk skynder seg å spare så mye de kan for å få skattefradraget. Det er naturlig, men ikke nødvendigvis så lurt, sier forbrukerøkonom i Sparebank1, Magne Gundersen.

Desember er den store måneden for boligsparing på BSU-konto (Boligsparing for ungdom), ifølge de siste årenes tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Bare i desember i fjor økte inskuddene på landets BSU-kontoer med 2,3 milliarder kroner. Det er godt over halvparten av økningen gjennom hele året.

Den reelle sparingen er antagelig høyere, fordi pengene som tas ut til boligkjøp i perioden trekkes fra den totale økningen.

Går glipp av god rente

Omtrent 360 000 unge benyttet seg av ordningen i fjor, og fikk i gjennomsnitt et skattefradrag på 2 600 kroner hver, viser tallene fra SSB.

- Skattefradraget er en ting, men BSU har også en svært høy rente som mange kan benytte seg bedre av. De fleste sparer på andre kontoer gjennom året, og setter over til BSU når de vet hvor mye de har råd til på slutten av året. Da går man glipp av 11 måneders svært god rente, sier Gundersen.

Han mener man heller bør gjøre omvendt.

- Mange vet ikke at man kan ta ut igjen det beløpet man har satt inn i løpet av året. Det kan være mer lønnsomt å sette pengene på BSU, og heller ta dem ut igjen dersom man ser at man ikke har råd til å spare alt i løpet av året.

Kvinner mest opptatt av BSU-sparing

En undersøkelse DNB har gjort blant 539 unge boligsparere, viser at det særlig er kvinner som bekymrer seg for boligsparingen.

Kvinner er redde for å komme for sent inn på boligmarkedet, og at ikke å komme seg inn vil få alvorlige konsekvenser for deres fremtidige økonomi.

Det er ikke uten grunn, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

- Det er en jentegreie å bekymre seg generelt, men vi ser også at mange menn er flinkere til å spare. Kvinner har et høyere hverdagsforbruk, mens menn gjerne er opptatt av større enkeltkjøp som for eksempel bil, sier hun.

Kvinnene har likevel bedre oversikt over hvilke krav som stilles til egenkapital for å få boliglån enn mennene.

Sandmæl mener kvinner bør være flinkere til å ta kontroll over sparingen sin tidlig.

- Jeg møter veldig mange angrende unge som ikke har visst hvor viktig det er å spare for å få nok egenkapital til boligkjøp. Det er natulig at folk blir redde når det går opp for dem at de ikke har hatt kunnskapen de trenger.

- BSU en dyr ordning

Tidligere i desember kom det forslag fra Scheel-utvalget om å kutte BSU-ordningen. Utvalget, som hadde i oppdrag å vurdere norsk selskapsbeskatning i lys av internasjonal økonomi, mente at ordningen i liten grad treffer dem med lavest inntekt, og at det er «liten grunn til å subsidiere sparing blant unge mennesker generelt, og heller ikke til å knytte dette til boligsparing spesielt».

- Jeg skjønner at hvis målet er å øke boligbeskatningen for kunne senke selskapsbeskatningen, så er BSU utsatt - det er en dyr ordning som oppfordrer til å eie bolig, sier Gundersen.

Han er likevel uenig i forslaget.

- BSU er en bred ordning som ikke gjør forskjell på folk, og den er godt innarbeidet. Vi bør ikke fjerne noe som gir unge muligheten til å skaffe seg en bolig å bo i. Det er forskjell på en bolig man selv skal bo i, og en sekundærbolig man har for avkastning. BSU er kanskje dyrt, men det er veldig allment, sier han.

Les også: