5. januar innføres nemlig en ny rettighetsbasert tilskuddsordning for boligeiere: Enovatilskuddet.

Ordningen innebærer at alle vil ha rett til å få tilbake penger hvis man kan dokumentere utgifter til en rekke godkjente enøkinvesteringer i egen bolig, skriver Aftenposten.no.

Tidligere ordning har vært utformet slik at man måtte søke om støtte før prosjektet ble gjennomført. Nå endres ordningen og utvides til å omfatte nye tiltak.

Så: Går du med planer om å  starte strømproduksjon til egen bolig ved hjelp av solceller eller vindkraft, bør du vente med å betale regningen til etter nyttårsaften. Da vil du automatisk kunne få støtte til en lang rekke tiltak.

For å komme med i ordningen må fakturaen være datert 2015.

Støtte til både energirådgivning og solfanger

Etter nyttår kan du få støtte til:

Egen strømproduksjon med fornybare kilder som sol og vind.

Fjerning av oljefyr og tank og fjerning av oljekamin og oljetank.

Varmestyringssystem.

Varmegjenvinning av gråvann

Varmepumpe. Ordningen gjelder varmepumpe luft-vann, varmepumpe væske-vann og såkalt avtrekksvarmepumpe. Vanlig luft-luft-varmepumpe gis ikke støtte.

Solfangeranlegg.

Energirådgivning.

Biokjel (oppvarming av biobrensel som for eksempel pellets eller ved ) og bioovn med vannkappe.

Se mer detaljert oversikt over støttebeløp og regelverk for hvert enkelt tiltak her.

Støtte til flere tiltak mulig

Mange kan få støtte til flere tiltak samtidig, men ikke til samme tiltak i samme bolig flere ganger.

I praksis betyr det at man f.eks. kan få 5000-7500 kroner i støtte til en energirådgiver, ytterligere inntil 10 000 kroner for å fjerne oljefyr eller oljekamin og tank og i tillegg ytterligere 10 000 kroner for å innstallere solceller - eller mellom 10 000-20 000 kroner for å innstallere en luft-til-vann-varmepumpe.

250 millioner kroner utbetales totalt

Ordningen er ligger i neste års statsbudsjett og er nylig vedtatt i Stortinget. Den forvaltes av Enova, og det er satt av tilsammen 250 millioner kroner i året.

- Denne ordningen vil gjøre det lettere for boligeiere å ta miljøvennlige valg. Det blir mer lønnsomt for folk å gjennomføre tiltak som reduserer energibruken og som reduserer klimagassutslipp. Ordningen blir enkel og lite byråkratisk å forholde seg til, sier olje- og energiminister Tord Lien i en pressemelding.

Fra 5. januar kan man gå inn gå inn i Enovas nye boligportal på www.enova.no, velge tiltak og se hvor mye man kan få i støtte. Boligeiere kan sende inn dokumentasjon på utgiftene i boligportalen. Enova vil utbetale støtte raskt i etterkant.