Hvert år bruker matvareprodusentene millioner av kroner på å finne på nye matvarer som de tror du og jeg har lyst på. Bommer de, forsvinner maten ut et etter kort tid, skriver Aftenposten.

I 2014 fikk vi som vanlig et skred av nye påfunn. De fleste av oss handler på gammel vane, og få legger merke til et nytt produkt. Noen går imidlertid gjennom hos oss vanedyr, mens andre blir borte nesten uten av vi merker det

Vil ikke minnes på bommerter

Internasjonalt regner bransjen med at de lykkes med tre av ti nylanseringer.

Og når nye produkter finner veien ut i hyllene, snakker leverandørene villig vekk om produktene. Når de forsvinner, håper de at det foregår i stillhet.

I år lanserte Tine blant annet brunost på tube, Tine 14, Yt mellommåltidsdrikk, ekte hvit geitost, ostekake og karamellmousse, flere geleer og yoghurten Go'morgen Zero.

Beholder 1 av 3 brunoster på tube

- Det er alltid en viss risiko knyttet til å utvikle og lansere nye produkter og konsepter. Vi har mange suksesser, men også noe vi ikke lykkes med, sier direktør i vekst og utvikling Hege Homlong i Tine.

Derfor kutter de ut både mellommåltidsdrikken fra Yt, en ostekake, en karamellmousse, eplegelé og appelsingelé, samt melkesjokoladepuddingen i énlitersform.

Brunosten på tube har heller ikke vært særlig populær, men Tine gir seg ikke helt, og beholder en av tre varianter.

90 nye lanseringer i 2014

Orkla, som blant annet eier merkevarer som Nora, Grandiosa, Stabburet og Nidar, hadde rundt 90 nye lanseringer i 2014.

- Det er naturlig at det er dynamikk i porteføljen vår. Vi er opptatt av graden av suksess, men tar samtidig høyde for at skal vi lykkes, må vi også tørre å mislykkes av og til, sier kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken i Orkla Foods Norge.

For fire år siden kom 30–40 prosent av omsetningen til det Orkla-eide selskapet Stabburet fra produkter lansert siste tre årene. Aftenposten har ikke fått tak i tilsvarende tall fra senere år.

Pizzafyll med crame fraiche og mango solgte aldri noe særlig, heller ikke Toro bakepakke Mormor og de åtte ungene og mexicanske kjøttboller.

Kebab-«grandis» måtte ut

Grandiosa med Kebab ble lansert i 2012, men forsvant ut av hyllene etter ett år. Stokken sier den solgte bra, men hadde ikke stort nok videre potensial.

Den er et eksempel på produktutvidelser, der de håper at det kjente merkevaren vil bidra til et løft for hele produktet.

Andre eksempler er Idun tomatketchup med sort pepper. Første året solgte den 370.000 flasker, i 2013 solgte den 162.000 og i 2014 var den nede på 40.000 og ble tatt ut av hyllene i høst.

Tilsvarende så en på Smash med pepper.

Ikke lurt å satse på mexicanske kjøttboller

Orkla var ikke den eneste som trodde nordmenn ville kaste seg over meksinakske kjøttboller. Også Nortura, som eier merkevarene Gilde og Prior, forsøkte seg med boller ala Taco.

- De ga ikke det salget vi ønsket og vi måtte trekke dem tilbake fra markedet, sier informasjonsdirektør Elin Ytterdahl Tohje i Nortura.

Den veien gikk det også med kyllingpinnene, mens turpølser og to varianter av håndverkspølser som ble lansert i 2012, også er blant satsingsproduktene som forsvant raskt ut igjen.

For hver vare som kommer inn, må nødvendigvis en ut. Da står det mellom en gammel traver som har mistet populariteten, eller en av de sist ankomne som ikke lever opp til forventningene.

- Smash ville neppe overlevd i dag

2015 var ikke noe unntak. Flere tusen nye varer så dagens lys. Drømmen er å finne en ny Grandiosa. Produktet ble lansert i 1980, men det var først i 1993 salget begynte å ta av. Siden har det eksplodert, med hjelp av blant annet flere varianter av den populære – og til tider forhatte – pizzaen.

Snacksen Smash er ikke et like stort produkt, men likevel et produkt Orkla også er glad i. Det ble lansert i 1988, men også det brukte veldig lang tid på å få salgstallene på plass.

På arrangementer for matvarebransjen har Orkla tidligere sagt at Smash aldri ville overlevd dagens krav til suksess fra dag en. Snacksen brukte årevis på å bli populær utenfor en liten krets.

Satset hardt på sjokoladen Soho

Men man kan jo undres over hva disse matprodusentene tror at vi nordmenn skal kaste oss over.

De har forsøkt å selge oss en blanding av melk og juice (Dus), laksepølser, yoghurt-sjokolade (Soho), gul ketchup, yoghurt med omega-3. Alt floppet.

Soho-sjokoladen er en klassiker. Det kostet 70 millioner kroner å utvikle Soho, og Nidar kjørte et massivt annonseopplegg for den. Etter tre år kastet de likevel inn håndkleet og erkjente at forbrukerne ikke ønsket produktet.

Blir dette 2015-suksessene?

Men noe gjør de jo bra også, disse matprodusentene. Tidligere har vi sett at Q-meierienes Skyr ble en suksess og Noras rørte syltetøy har gjort frokosten litt hyggeligere for mange.

Fra 2015-lanseringene trekker merkevareselskapene frem Grandiosaen nok en gang. Det er Helmax-variantene som trekker opp salget denne gangen.

Ketchup med stevia (sukkerfri søtningsmiddel), Tine 14 (mellommåltid basert på yoghurt, cottage cheese og havregrøt) og den tidligere nevnte hvite geitosten regnes som suksesser.

Men det er verdt å huske på at også ferdigstekt kjøttdeig med taco-krydder på ble sett på som en suksess et år ...

«Mormor og de 8 ungene»-bakesettet fra Toro ble ingen stor suksess.
Kebab-varianten av Grandiosa pizza tok heller aldri av.
Idun tomatketchup med sort pepper solgte 370.000 flasker det første året. I år er det kun blitt solgt 40.000 flasker.
Grandiosa Helmax trekkes frem som en mulig suksess i året som kommer.