- Likevel en svært uheldig timing for å feire en investering, sier klubblederen ved Nidar sjokoladefabrikk.

Samme uke som det ble kjent at Orkla Confectionery & Snacks Norge kutter 26 stillinger ved sjokoladefabrikken på Strindheim, kommer nyheten om at Orkla investerer ti millioner et robotanlegg som skal sørge for jevnere fordeling av bitene i poseblandingene Nidars Favoritter.

Erstatter ikke ansatte

- Dette er ikke et forsøk på å pynte på det at vi nedbemanner ved Nidar, og det er litt tilfeldig at denne markeringen kommer nå. Investeringen har vært planlagt lenge, sier kommunikasjonsdirektør Robert Rønning i Orkla Confectionery & Snacks Norge.

Han poengterer at roboten ikke kommer til å erstatte bemanning langs samlebåndet, men er en oppgradering for å imøtekomme klager fabrikken har fått på at det ikke er godt nok blandet innhold i godteriposene.

Markering på mandag

Investeringen i roboten til ti millioner kroner skal skje på Nidar-fabrikken på mandag. Dit kommer blant andre Orklas konsernsjef Peter A. Ruzicka og Trondheims-ordfører Rita Ottervik.

Klubbleder Øyvind Rønnignen ved Nidar mener man kunne ventet en stund med markeringen.

- Det er åpenbart ikke spesielt heldig at dette skal feires nå, så kort tid etter at ansatte er varslet om nedbemanning, sier han.

Glad for at det investeres

- Hva mener du om at Orkla bruker ti millioner på å investere i robot isteden for i folk?

- De to sakene har ingen ting med hverandre å gjøre, sier han, og legger til:

- Det jeg vil si er at vi er glade for at det kommer investeringsmidler til fabrikken. Det trenger vi for å sikre produksjonen her i årene fremover og det er et tegn på at Orkla satser på Nidar, sier Rønningen.

Har tapt markedsandeler

Orkla Confectionery & Snacks Norges, som siden 2013 omfatter de tidligere virksomhetene Nidar, Kims og Sætre, har opplevd å tape terreng opp mot konkurrentene. Nidar står for den desidert største delen av virksomheten og står for omlag halvparten av omsetningen i selskapet som i 2013 var i underkant av 1,9 milliarder kroner.

Men etterspørselen etter Nidars godteri har gått ned, og overkapasitet på fabrikken gjør at produksjonen, ifølge Robert Rønning, må forbedres for å for å sikre inntjening i årene fremover.

Les også: Nidar-sjokolade taper terreng

- Vi må evne å ha flere tanker i hodet samtidig. Vi reduserer kostnader ved å nedbemanne 26 årsverk. I tillegg må vi effektivisere deler av produksjonen slik at vi blir konkurransedyktige så folk velger våre produkter, sier han.

Øyvind B. Rønningen Foto: VEGARD EGGEN