- Ypperlig! Det var veldig godt.

John Osnes fra Ulsteinvik smaker på ølet til det norske mikrobryggeriet Austmann på messen Grüne Woche i Berlin og kvitterer med godord til bryggerne Thomas Sjue og Vinko Sindelar.

Han er ikke den eneste som har kastet seg over ølet deres. Tyskerne likte det så godt at det ølelskende landet ga dem gull i den internasjonale konkurransen Meiningers International Craft Beer Award, skriver Aftenposten.no

Nå står ølet i hyllene på det kjente varehuset KaDeWe i Berlin. I disse dager kjøres ølet også ut til Coop i Midt-Norge og Meny-butikker over hele landet.

Se video fra Austmanns bryggeri: Lånte 750 000 kroner av mødrene for å starte bryggeri

Trendy med eget øl

- Det er utrolig stas å se ølet i hyllene her, sier daglig leder Thomas Sjue og beundrer hylleplasseringen i ølavdelingen i sjette etasje i det som er et av Europas beste mathaller.

Mikrobryggerier popper opp over hele Norge for øyeblikket. Totalt finnes det 900 typer øl i Norge, 800 av dem kommer fra ulike småskalabryggerier.

- De små bryggeriene er med på å endre ølkulturen vår. Nå handler det ikke om å drikke mest mulig, men å få en smaksopplevelse sammen med god mat, sier administrerende direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

De små bryggeriene hadde i fjor en vekst på 40 prosent og står i dag for 3 prosent av alt øl som blir omsatt. Mest kjent er trolig Nøgne Ø, Kinn og Trondhjem Mikrobryggeri.

Noen vil ikke klare det

- Å være i hyllene til KaDeWe gir en voldsom signaleffekt om at dette er kvalitetsøl. Det kan åpne flere dører for bryggeriet, sier Nome, samtidig som han legger til at med den etableringstakten han ser i bransjen nå, er det noen som ikke vil klare det.

- Flesteparten av de nye mikrobryggeriene drives på dugnad. Det er Norges mestvoksende hobby, det er jeg sikker på, men hvis du tror du skal tjene penger på det, må du tro om igjen, sier Nome.

Austmann ble startet for halvannet år siden. Alle de tre gründerne har bakgrunn fra brygeribransjen, og to av dem er utdannet kokk.

Fikk starthjelp av tre gamle damer

De leger ikke skjul på at det ikke var helt enkelt å komme i gang.

- Det var ikke mange bankene som ville låne penger til tre studenter som ville brygge øl. Det er helt forståelig. Vi forlot møtene mens det fremdeles røk av kaffekoppen, forteller Sjue.

Redningen ble to mødre og en tante. De kausjonerte for at guttene skulle få følge drømmen sin.

- Har de fått tilbake pengene sine?

- De får dem snart, lover Sjue.

- Og som takk for hjelpen lagde vi et øl til dem: «Tre gamle damer», fortsetter han.

Venner og kjente har hjulpet med å bygge selve bryggeriet i et gammelt lager. I fjor omsatte de for 5,4 millioner kroner, resultatet er ikke helt klart, men som de sier:

- Vi ser positivt på det.

Vil halvere prisen

Det gjør de også på markedet i Tyskland og Norge.

- Vi kan ikke satse på middelmådighet. Skal vi satse, satser vi alt på å nå toppen. Kvalitet går foran alt. Det betyr at en flaske av vårt øl koster 55 kroner. Nå kommer vi snart med et som koster halvparten, og da blir det lettere å få solgt i butikk, sier Sjue, før han snur seg mot et par tyskere som kikker i ølhyllene.

- Dette er norsk, og vi har brukt ekte blåbær i stedet for sukker. Ingen kunstige tilsetningstoffer og gjæret å åpne tanker. Hvis dere er glade i øl, må dere smake dette, sier Sjue med et sjarmerende smil og kommer i prat med Michael Bruder og Markus Diekmann.

Det ender opp med at tyskerne tar med seg to flasker i retning kassen, takker nordmennene på norsk, får visittkortet og lover å stikke innom bryggeriet for en øl og en prat når de besøker Trondheim en gang i fremtiden.

- Å, det var gøy, sier Sjue med et stort smil og kikker etter de nye kundene.

Matminister Sylvi Listhaug får smake på ølet fra Austmann under matmessen i Berlin denne uken. Fra venstre: Thomas Sjue i Austmann , Petter Nome i Bryggeriforeningen, Vinko Sindelar i Austmann og mat og landbruksminister Sylvi Listhaug. Foto: Marita Valvik