Tidligere Det norske-direktør og gründer Erik Haugane, som før jul sa opp sin stilling som sjef for det statlige investeringsselskapet Siva, er åpen for nye forretningsideer.

Det skrev han i en melding på Facebook før jul. Allerede nå har flere ideer fått luft under vingene. Denne helga dro nemlig Haugane på hyttetur med blant andre Alf-Egil Bogen, som ble kåret til Årets trønder sammen med Vegard Wollan i 2012. Også tidligere kommunikasjonsdirektør i Det norske, Torgeir Anda, var med på turen.

På 90-tallet var Alf-Egil Bogen med på utviklingen av mikroprosessor-teknologi til bruk i berøringsskjermer. Denne ble solgt til amerikanske Atmel, og siden har trondheimsgründeren vært en gjenganger på formueslistene i Trøndelag.

Les også: Nyskaping som livsstil

Mange diskusjoner

Totalt 12 personer var til stede på hytta til Erik Haugane i Inderøy i helga for å diskutere nye ideer og forretningskonsepter. Det bekrefter Haugane selv overfor adressa.no.

- De fleste av fremtidens bedrifter er ennå ikke skapt. Vi vil se på hvilke som er modne for å bli skapt i dag og ikke stå der om fem år, bannes og si «dette burde vi skjønt allerede i 2015», sier Haugane, som ikke vil ut med navn på øvrige deltakere.

På hytta brukte de tiden til å diskutere seg gjennom ulike bransjer.

- Det ble mange diskusjoner. Mye fungerer ikke som det skal i samfunnet. Og så diskuterte vi hva som finnes i markedet, hva som allerede finnes og kompleksiteten i ideene, sier Haugane.

Hadde rundt 20 ideer

Til slutt ble møtedeltakerne enige om fem ideer som de vil utrede videre. Haugane vil ikke gå nærmere inn på hva disse ideene dreier seg om, men sier litt om hvilke som ble forkastet:

- Vi hadde et 20-talles ideer totalt, og snakket oss gjennom dem med kritiske innspill og fri diskusjon rundt bordet. Det er mange gode og samfunnsnyttige ting det ikke er mulig å tjene penger på, sier han, og fortsetter:

- Et eksempel på en idé som ble forkastet, er en sentral styring av togtrafikk. Slike systemer finnes jo for t-bane og undergrunn. Man kunne tenke seg å bygge en sentral styringsstasjon, og for eksempel direktetog uten lokfører mellom Oslo og Trondheim, sier Haugane.

En annen idé som ble diskutert var et sensorsystem for å overvåke dekkvaliteten på biler.

- Kreativ hjerne

- Gummikvalitet er jo like viktig som mønsterdybde. Men sannsynligvis er dette en teknologi som kommer uavhengig av oss, sier Haugane som hadde jobben som referent og nå skal utforme et notat til hyttegjestene.

Tidligere kommunikasjonsdirektør i Det norske, Torgeir Anda, var en av de andre som var med på turen.

- Ja, det kan jo hende at jeg har noen ideer. Og alt knyttet til et produkt må ha en historiefortelling. Det har jeg holdt på med i noen år. For eksempel har jeg fortalt historien til et oljeselskap litt annerledes enn mange ville ha gjort, sier Anda til adressa.no.

Om Alf-Egil Bogen sier han følgende:

- Maken til kreativ hjerne har jeg aldri sett.

Det har ikke lykkes adressa.no å komme i kontakt med Bogen.