Etterspørsel etter norsk tre må vokse for å sikre tredobling av verdiskapingen fra skognæringen innen 2045, konkluderer et regjeringsoppnevnt utvalg.

Det regjeringsoppnevnte utvalget Skog 22 legger mandag fram en rapport om hvordan skog kan bli en av landets framtidsnæringer. Etter det Nationen erfarer, konkluderer utvalget med at etterspørselen etter norsk tre må øke.

- Dyrere boliger

Veksten skal skje ved å innføre økte krav til bruk av tre i norske bygg, og innblanding av trevirke i bensin. Byggebransjen mener utvalgets forslag til tiltak vil føre til dyrere boliger.

- Problemet er at dette har en kostnad ved seg, og den er det alltid boligkjøperen som sitter igjen med. Jeg tror ikke de som har kommet med dette forslaget, har tenkt på de unge som skal inn på boligmarked med priser som allerede er skyhøye, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene.

- Gradvis opptrapping

Utvalgets forslag om mer bruk av trevirke i biodrivstoff er også et spørsmål om kostnader, mener Norsk Petroleumsinstitutts generalsekretær Inger-Lise M. Nøstvik, men hun sier bransjen likevel er positiv til en gradvis opptrapping.