Mandag presenterte bransjeorganisasjonen Boligprodusentenes Forening tallene for igangsetting og salg av nye boliger fjerde kvartal 2014 og desember 2014.

- Akkumulert igangsetting mot 2013 er -8,2 prosent. Salget hele fjoråret ligger 1 prosent under, mens fjerde kvartal mot fjerde kvartal 2013 ligger på 40,3 prosent, sier Per Jæger, adm. dir i Boligprodusentenes Forening.

- Det er positive tall, legger han til.

Nok i Trøndelag

Et poeng i rapporten er at mens det bygges altfor få nye boliger i både Oslo, Bergen og Rogaland, bygges det «etter behovet» både i Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag.

For landet som helhet var desember 2014 meget sterk, for både igangsetting og salg. Det sammen gjelder for salg av nyboliger fjerde kvartal 2014.

- Fjerde kvartal 2014 ligger på samme nivå som fjoråret, men salget er det nest beste siden 1999. Vi hadde bare bedre salg i 2012.

Salget i fjerde kvartal er såpass godt fordi renten er blitt lav og at de private bankene har konkurranse om å skaffe seg boligkunder. Jæger håper på at denne effekten fortsetter i begynnelsen av 2015.

Men på lang sikt: et dårligere marked

- Desembertallene har en vekst ved at vi har hatt et veldig godt salg, sier Jæger.

- Bransjen ser at på kort sikt at det går litt bedre, men at det på lang sikt blir dårligere. Men det er fortsatt en positiv trend i nyboligmarkedet, sier Jæger.

Når det gjelder salg av de ulike hustypene, har småhus tapt marked med 5 prosent, leiligheter har steget 1 prosent og eneboliger har holdt seg stabilt hvis man sammenligner 2013 med 2014. Når det gjelder fjerde kvartal 2014 sammenlignet med fjerdekvartal 2013 har eneboliger steget 23 prosent, småhus 19 prosent, leiligheter 66 prosent og salget steg totalt 40 prosent.

Igangsetting ligger ikke så godt an, ifølge Jæger. Fra 2013 til 2014 er det igangsatt færre av alle boligtyper. Eneboliger -7 prosent, småhus -11 prosent og -7 prosent. Sammenligner man fjerde kvartal 2014 med fjerde kvartal 2013, har igangsetting av eneboliger sunket 9 prosent, småhus har sunket 8 prosent, mens leiligheter har steget med 12 prosent.

Når bruktboligmarkedet går bra, får man også godt betalt i nyboligmarkedet, og det igangsettes nye boliger, ifølge Jæger.

- Men jeg er bekymret for at man ikke får unge inn i boligmarkedet.

Positivt og negativt for nyboliger

- Det er positivt for utviklingen at vi har en befolkningsvekst som tilsier enda høyere boligbygging, sier Jæger.

Salget er godt, det er lav rente og kronekursen er positiv for eksportindustrien. Det som er negativt for nyboligmarkedet er blant annet kostnadsnivået, lav boligbygging i Oslo-området, kronekursen er negativ for importerte byggevarer og lav oljepris som fører til oppsigelser i oljeindustrien. Boligprodusentenes Forening mener lokale og sentrale politikere ikke prioriterer boligbygging.

- I Rogaland bygger man mer enn befolkningsvekst og tilførsel tilsier. - I Hordaland bygger man for lite. 1000 boliger per år er for lite for Bergen. - I Agder-fylkene er det blitt bygget mange boliger de siste årene, der er det en god balanse i markedet. - I Sør-Trøndelag bygges det i forhold til behovet, og det samme gjelder i Nord-Trøndelag. - I Oslo burde man bygge 6000 boliger per år, mens nå er det 2500. Det er altfor lite. I Akershus bygger man 2000 for lite, ifølge Jæger.

Hva med 2015?

Jæger håper 2015 blir et godt år for igangsetting og salg og nyboliger, men påpeker at det er mange faktorer som påvirker nyboligmarkedet som han ikke er herre over.

-  Hva betyr den lave oljeprisen? Klarer vi å begrense en nedgang til det området som påvirkes av oljeprisen vil det ikke være så farlig. Det store usikkerhetsmomentet er valutaen. Hvilken type kostnadsvekst får vi i inneværende år?