Statoils resultater ligger an til å falle med 38 prosent i fjerde kvartal sammenlignet med samme periode i 2013, skriver Stavanger Aftenblad.

For hele 2014 ligger de an til å falle med 17 prosent fra foregående år, mener analytikere som følger selskapet.

Når Statoil legger fram resultatene for fjerde kvartal fredag neste uke, forventer analytikerne et justert driftsresultat på 26,3 milliarder kroner. Det er 38 prosent lavere enn samme kvartal for ett år siden. Da var det justerte driftsresultatet 42,3 milliarder kroner.

Hvert kvartal samler Statoil inn estimater for resultater og produksjon fra analytikere i innland og utland som dekker selskapet. Denne gangen er det 31 analytikere som har deltatt.

Såkalt justert driftsresultat, der Statoil ser bort fra særskilte hendelser for å vise til underliggende drift, var i tredje kvartal 30,9 milliarder kroner. Det var en nedgang fra 40,4 milliarder kroner, eller 23 prosent, i tredje kvartal 2013.

Fall i årsresultater

For de første ni månedene i 2014 var selskapets justerte driftsresultat på 109,2 milliarder kroner, en nedgang på 10 prosent.

Det betyr at med analytikernes forventninger vil det justerte driftsresultatet i 2014 bli på 135,5 milliarder kroner. Det er i tilfelle en nedgang på 17 prosent sammenlignet med årsresultatet på 163,1 milliarder kroner i 2013.

Produksjonen i fjerde kvartal var omtrent uendret i fjerde kvartal sammenlignet med det samme kvartalet året før.

Men oljeprisen falt fra 101,4 dollar per fat i gjennomsnitt i det siste kvartalet i 2013, til 68 dollar per fat i den samme perioden i fjor.

Tap i forrige kvartal

Driftsresultatet for tredje kvartal endte på 17 milliarder kroner, en nedgang fra 39,3 milliarder kroner i samme periode i året før.

Det førte til at selskapet etter skatt hadde et tap på 4,8 milliarder kroner. Dette var som følge av kvartalsspesifikke regnskapsmessige belastninger på 13,5 milliarder kroner, ifølge Statoil. Her rammet nedskrivinger på oljesand i Canada hardt.

Analytikere Aftenbladet snakket med i etterkant mente at det kan ligge flere tapsbomber i Statoil, spesielt i Nord-Amerika.

Mye avhenger av oljeprisen, som etter nyttår har falt med ytterligere 20 dollar per fat sammenlignet med gjennomsnittet for fjerde kvartal.

Regning på 2,7 milliarder

I fjerde kvartal sluttførte Statoil avtalen med Wintershall om oppkjøp av andeler i Gjøa og Vega. Statoil har derfor etter 1. desember 2014 ikke noen produksjon fra disse to feltene.

I november terminerte selskapet en riggkontrakt med Stena Carron i Angola etter skuffende leteresultater. Kostnader på 350 millioner dollar, eller 2,7 milliarder kroner, vil bli tatt med i regnskapet for fjerde kvartal, ifølge Statoil.

Oljeselskapet har boret rundt 50 brønner i 2014. Dette har kostet omtrent 27 milliarder kroner.

Resultatene for fjerde kvartal vil bli presentert i London 6. februar. Statoil vil samme dag holde sin årlige kapitalmarkedsdag. Det var i fjor, under denne presentasjonen, at selskapet presenterte sitt ekstensive spareprogram.