Lojalitet til banken lønner seg ikke, er konklusjonen Norsk familieøkonomi har kommet frem til, etter å ha fulgt prisutviklingene i norske banker daglig over ett år.

I oversikten som publiseres i dag kommer Skagerakdirektebank.no best ut på pris når både boliglånsrenter, inntektsrenter fra BSU-konto og høyrentekonto er tatt med. Dårligste bank er Gildeskål Sparebank. Prisforskjellen om du har et lån på 2 millioner hos banken, i tillegg til BSU-konto og høyrentekonto, er på 15 183 kroner.

Se oversikten over de 30 beste bankene nederst i artikkelen.

Sunndal nest best

Norges nest beste bank er Sunndal Sparebank. Banken har i løpet av det siste året hatt det nest laveste prisnivået, noe sjeføkonom Reid Krohn- Pettersen i Norsk familieøkonomi mener banken fortjener skryt for.

- Sunndal har gjort det veldig bra og hevdet seg i mange år. Banken er ganske billig på boliglån. Det som er litt spennende med Sunndal, og som også gjelder for andre distriktsbanker, er at de veldig ofte har en høy rente på BSU-konto. Det er typisk at disse bankene setter opp sparerentene i håp om at kundene skal beholde banken som sin hovedbank, selv om de flytter til større byer. Det synes vi er positivt, sier Krohn-Pettersen.

- Ufattelig dårlig

Midt på treet finner man banker som DNB og Sparebank 1 SMN. En kunde med tilsvarende lån og sparemidler som i eksempelet overfor, ville betalt 5409 kroner mer ved å velge DNB enn Sunndal, mens en Sparebank 1 SMN-kunde ville betalt 5713 kroner mer.

Resultatet er en stor skuffelse, mener Krohn-Pettersen.

- At DNB og SMN ligger midt på treet er ufattelig dårlig! Det er bare få år siden Nordea vant for tredje år på rad. Da var DNB nummer to. Så lenge jeg ikke ser DNB blant topp 5, og SMN blant topp 15, er jeg skuffet. De er bjellesauer, det viser bare at konkurransen ikke virker. Så lenge vi ikke bytter bank, vil de melke kundene så lenge de kan. Vi må ut og bytte bank, oppfordrer Krohn-Pettersen.

- Enkelt å bytte

Krohn-Pettersen minner om at boliglån er den største enkeltutgiften for de fleste husholdninger, og ser ingen grunn til at kundene skal være lojale mot banken sin.

- I dag er det enkelt å bytte bank, man behøver bare å sende ut nettforespørsler. Sørg for å legge inn boligverdi, gjeldssituasjon og lønn. Man trenger ikke å dokumentere noe i første omgang. Det tar 15 minutter, og så kan man bruke dette tilbudet i forhandlinger med egen bank. Reagerer ikke din egen bank da, bytt med en gang!, sier Krohn-Pettersen.

- For meg virker det nesten som om folk er mer lojale mot banken enn mot ektefellen. Det er kun sju prosent som bytter bank. Det er til hindre for konkurransen, legger han til.

Åfjord Sparebank nest dårligst

Også innenfor bankene som opererer i Midt-Norge er forskjellene store. Mens Sunndal sparebank bemerker seg som nest beste bank, kommer Åfjord sparebank ut som nest dårligste bank i oversikten.

En kunde som har 75 000 på BSU-konto, 50 000 på høyrentekonto og 2 millioner kroner i lån, vil ifølge oversikten betale over 12 500 kroner mer om kunden hadde pengene i Åfjord sparebank, enn om kunden benyttet Sunndal Sparebank.

Banksjef i Åfjord Sparebank sier at han er overrasket over resultatet.

- Det er ikke trivelig å havne på en slik plassering, og vi må foreta nærmere undersøkelser for å finne ut hvordan det har blitt slik. Men vi vet at vi har en av de gunstigste BSU-rentene i landet. Kutter vi bort bankene som har en spesiell ettårsrente, er vi faktisk de beste. Her må vi ha vært for dårlige til å tydeliggjøre dette. Så er det boliglånsrentene som nok heller ikke er godt nok synliggjort, og det er vår egen feil. Ut over det er jeg 100 prosent sikker på at vi har vært konkurransedyktige, at vi er det nå, og vil være det fremover, sier bankjef Jostein Andreas Stjern i Åfjord Sparebank.

Se hele oversikten her (NB: Ekstern lenke).