Store ferieland som USA, Thailand og Tyrkia er blitt mye dyrere for nordmenn det siste året. Ferieoppholdet i disse landene koster 20–25 prosent mer enn for ett år siden.

Med to unntak er alle landene i Norges Banks lange valutaoversikt blitt dyrere fordi det er blitt dyrere å kjøpe disse landenes penger.

De siste månedene har det vært usedvanlig store svingninger i kronekursen. Men det store bildet er at kronen har svekket seg mye.

Mer enn halvert oljepris, vedtak om pengetrykking i euroland, bedre tider i USA og en sveitsisk sentralbank under press er begivenheter og krefter som virker på nordmenns feriebudsjett.

Pengepriser siste året

Aftenposten har sammenlignet gjennomsnittlig kronekurs i januar til og med forrige torsdag med gjennomsnittet for hele januar i fjor. Det gir deprimerende tall for nordmenns utenlandsplaner utover vinteren og våren:

Dollaren er blitt 25 prosent dyrere. Mat, drikke og shopping i New York koster mye mer enn før.

Populære London er blitt rundt 15 prosent dyrere, mens eurolandene, Paris og Roma er blitt knapt 7 prosent dyrere.

Skiferien i Sveits er blitt nesten en femtedel dyrere. De andre landene med bratte alpebakker har euro og dermed mindre kostnadsvekst for nordmenn.

Paraplydrinkene i Thailand er uten videre blitt en fjerdedel dyrere, mens samme drinken i Tyrkia har lagt på seg knapt 20 prosent på grunn av svakere krone.

Trøst i øst

Det er derimot lysere utsikter hvis noen skulle finne på å dra østover:

Svenske kroner kostet i januar i år det samme som for ett år siden. Harryhandlerne trenger så langt ikke bekymre seg.

Russiske rubler er en tredjedel billigere enn for ett år siden, så her er det mye å hente.

Rubelen i Hviterussland er 15–20 prosent billigere.

Uendret for dollar

Både forhold hjemme og ute bestemmer prisen på utenlandske penger, regnet i kroner.

- Vårt hovedsyn er at kronen vil holde seg omtrent uendret mot dollar frem mot sommeren, mens den vil styrke seg noe mot andre viktige valutaer som svenske kroner, euro og pund, sier valutastrateg Magne Østnor i meglerhuset DNB Markets.

Med andre ord: USA-turistene kan ikke regne med at oppholdet blir noe særlig billigere til sommeren.

- De som handler i finansmarkedene venter ytterligere tre rentekutt fra Norges Bank. Dette vil holde interessen for kroner lav og bidrar isolert sett til fortsatt svak krone, sier han.

Men på den annen side:

- Kronen har gjennom høsten og vinteren svekket seg for mye i forhold til utsiktene for vekst og sysselsetting i Norge. Det drar isolert sett i retning av at den skal styrke seg, sier han.

Styrkeforholdet mellom disse to motstridende kreftene vil etter Østnors syn føre at kronen styrker seg moderat mot de viktigste valutaene i Europa.

Når det gjelder dollaren, vil bedre tider i USA og forventninger om økt rente gjøre den populær. Dette bidrar sammen med de norske kreftene til at prisen på dollar, regnet i norske kroner, holder seg omtrent uendret det neste halvåret.

Flere flyr til oss

SAS har hittil ikke merket noe til den svekkede kronen. Informasjonssjef for SAS i Norge Knut Morten Johansen minner om at flytrafikken går to veier: Flyselskapet flyr nordmenn ut og utlendinger inn.

- Norge blir billigere, og det er bra for SAS og norsk reiseliv. Vi venter flere turister hit til sommeren. 63 prosent av utlendingene som kommer med fly til Norge kommer med SAS, sier han.

Johansen regner med at flere nordmenn vil feriere i Norge.

- Innenlandsmarkedet er meget viktig for SAS, sier han.

Rutene til USA har hatt en "passasjereksplosjon" de siste årene, og ovale helgeturer til New York fyller flysetene.

- Svak krone i forhold til dollar kan kanskje dempe den underliggende veksten, sier Johansen.