Ansatte ble informert i allmøte ved hotellet mandag morgen. Distriktsdirektør Gry Eriksen i Scandic Hotels beskriver stemningen på møtet som «blikk stille».

- Markedet svikter

For det var ingen gode nyheter de 70 fremmøtte av totalt 75 ansatte fikk mandag morgen:

- Med bakgrunn i markedssituasjonen, ser vi oss nødt til å si opp 17 ansatte, sier Eriksen og legger til:

- Det er veldig, veldig trist, og vi beklager det som nå skjer. Men vi ser ingen annen utvei for å klare å utvikle et godt arbeidsmiljø og ta vare på våre gjester.

Permitterer ikke

Ansatte ved det høyreiste konferansehotellet på Lerkendal, fikk betinget varsel om permittering i slutten av januar, bare et halvår etter at åpnet dørene i august 2014. Når hotellet nå går til oppsigelser, blir det ikke snakk om å permittere i tillegg, ifølge Eriksen.

- Hva vil nå skje videre?

- Gjennom en god dialog med tillitsvalgte i denne prosessen, er vi blitt enige om å innkalle til individuelle drøftingsmøter. Der vil det blant annet bli kartlagt ansattes sosiale forhold og fleksibilitet med tanke på mulighet for jobb ved andre av Scanics hoteller. Vi vil gjøre vårt ytterste for å finne andre jobber til de som må gå ved Scandic Lerkendal, sier Eriksen.

Kjøkken og booking skjermes

Oppsigelsene ved Lerkendal-hotellet vil i utgangspunktet berøre alle avdelinger unntatt kjøkken og booking.

- Vi har gjennom drøftinger med tillitsvalgte kommet frem til at vi, i tillegg til ansiennitet vil se på kompetanse når nedbemanningen skal gjennomføres, sier Eriksen.

Da Scandic Lerkendal gikk ut med betinget permitteringsvarsel i januar, var det begrunnet i for lite bookinger i bøkene, særlig på konferanser. Nedbemanningen som nå skjer, begrunnes også med markedssituasjonen.

For få bestillinger

- Vi følger med i markedet og ser at mange bedriftsledere sitter på gjerdet og venter med å bestille konferanser eller reiser, sier Eriksen.

- Merker andre Scandic-hoteller i regionen samme nedgang?

- Noe, men det er ikke planlagt tiltak andre steder. For et nyåpnet hotell som Scandic Lerkendal er det ikke like stor grad av stamgjester å leve på. Derfor blir konsekvensen større her, sier hun.

Les også: Frykter lavere priser og dårligere kvalitet på hotellene i Trondheim

Les også: Lerkendal-hotellet ga flere ledige hotellrom i Trondheim

Forståelig

Hovedtillitsvalgt Jørgen Nytrø ved Scandic Lerkendal legger ikke skjul på at mandagen var en tung dag ved hotellet.

- Det er fryltelig trist at 17 må gå. Men det er også forståelig når vi ser hvilken rolig periode vi er inne i. Hotellåpningen startet fantastisk, med mye å gjøre for alle. Men nå merker vi at markedet har roet seg, sier Nytrø som sier han forstår at det må spares.

- Tror du markedet vil ta seg opp igjen?

- Vi håper jo det, men det er vanskelig å si når det kan skje, sier han.

- Permitteringer for kortsiktig

- Burde bedriften valgt permitteringer istedet for oppsigelser?

- Permitteringer blir fort en kortsiktig løsning. Selv om det er en både òg-følelse at dette nå er avklart, er det jo greit nå å ha fått et svar på hva som kommer til å skje. Vi vil miste 17 dyktige medarbeidere, men de fleste ser ut til å forstå at dette også trygger arbeidsplassene til de som blir igjen, sier Nytrø som ikke har noe å utsette på hvordan ledelsen ved hotellet har håndtert situasjonen.

- Jeg håper at kan være en mulighet til jobb på andre Scandic hoteller for de som må gå hos oss. Det kommer helt an på hvor fleksibel ansatte kan være. Vi er jo heldigvis blitt større i byen etter overtakelsen av Ricas hoteller.

- Har du hørt om Scandic-hoteller som trenger flere folk?

- Nei.

På direktørjakt

Hotellet på Lerkendal er også i en ansettelsesprosess for ny direktør etter at Bjørgvin Thorsteinsson sluttet i jobben som hotelldirektør for å bli direktør ved Olavshallen. Dette blir i følge Eriksen ikke påvirket av nedbemanningen og vil bli klart i løpet av kort tid.

Distriktsdirektør Gry Eriksen i Scandic. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Morten Antonsen