21 millioner leppefisk ble i fjor satt inn for å spise lus i oppdrettsanleggene langs norskekysten, men det er uklart hvilke sykdommer de kan ha med seg, skriver Dagens Næringsliv.

Ettersom de tradisjonelle kjemikaliene som har blitt brukt til avlusning virker stadig dårligere, har behovet for fisk som kan rense oppdrettslaksen for lus blitt større.

– Vi må vel erkjenne at oppdrettsnæringens desperate behov for ikke-medikamentelle avlusingsmidler har veid tyngre enn de faglige rådene vi har gitt, sier Stein Mortensen hos Havforskningsinstituttet (HI) til DN.

Tall fra Fiskeridirektoratet viser at antall leppefisk brukt i oppdrettsanleggene har økt fra under to millioner i 2007 til over 21 millioner i 2014.

Ifølge Mortensen blir villfanget leppefisk fraktet fra Sverige og Sørlandet til anlegg langs kysten, uten at man vet helsestatusen til fisken.

Også hos Fiskeridirektoratet er de bekymret, og seksjonssjef Anne Kjos kaller det et dilemma.

– På den ene siden skal vi sørge for et bærekraftig uttak og bruk av leppefisk. På den andre siden er god tilgang på leppefisk viktig for å holde lusetrykket under kontroll i oppdrettsanleggene, ikke minst av hensyn til villaks og sjøørret. Jeg er særlig engstelig for konsekvensene av den økte bruken av medikamenter mot lakselus, sier hun til avisen.

Flere av oppdrettsselskapene har startet produksjon av egen leppefisk, noe som kan redusere behovet for frakt av villfanget fisk.

Blant annet har Salmar etablert et eget anlegg for oppdrett av leppefisken rognkjeks på Langstein i Stjørdal, mens Marine Harvest driver oppdrett av berggylt på Rødberg i Stadsbygd.