Torsdag lanserer Michelin en egen nordisk restaurantguide, og deler samtidig ut sine prestisjetunge stjerner til restauranter i Norden.

Det har ført til spekulasjoner om at norske restauranter utenfor Oslo også kan bli trukket frem, men kokk og daglig leder ved Credo i Trondheim, Heidi Bjerkan, har ingen forhåpninger om stjernedryss til dem.

– Nei, absolutt ikke. Jeg tror ikke Michelin har vært her, selv om det selvsagt hadde vært kjempehyggelig, sier hun til adressa.no.

I dag har Oslo tre restauranter med én stjerne i guiden, mens Maaemo i Oslo er eneste norske restaurant med to stjerner. Oslo har i tillegg tre restauranter med Michelin-utmerkelsen Bib Gourmand, som skal indikere at det er en bra restaurant som serverer god mat til rimelige priser.

Til Norden

Kjøkkensjef Bent Stiansen ved Michelin-restauranten Statholdergaarden sier til Osloby at han håper den nye nordiske guiden representerer mange byer i Norden, og trekker frem Credo som én av restaurantene utenfor Oslo som kan fortjene en stjerne.

– De har holdt kortene rett til brystet denne gangen, så det er vanskelig å si hva de tenker og hvem som kommer med. Men guiden heter jo Main Cities of Nordic Countries, og da håper jeg de representer mange byer i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Færøyene, sier han.

Tror Danmark prioriteres

Bjerkan sier det ville vært svært naturlig om Michelins inspektører kom til Credo hvis de først besøkte Trondheim, men tror de starter andre steder i den nordiske guiden.

– Det er store land de skal besøke, og jeg tror kanskje Danmark får mest oppmerksomhet i første omgang. Men de kommer kanskje hit etter hvert, og det hadde selvsagt vært veldig stas, sier hun.

Credo er rangert som Norges femte beste restaurant i guiden «White Guide Nordic», og ble 13 ganger på rad kåret til årets restaurant i Trondheim i Adresseavisens egen Ut-awards-kåring.

Bjerkan sier det ville betydd svært mye for dem hvis de kom med i Michelins guide.

– Da ville vi nok fått mange flere gjester. Det er en marginal virksomhet å drive i Trondheim, for vi har mindre gjester å ta av. Derfor er vi veldig avhengig av tilreisende, og sånn sett ville det betydd mye for Trondheim også, sier hun.

Hvilke nordiske restauranter som får stjerner i Michelin-guiden offentliggjøres torsdag klokken 09.