Verdiene av de industrielle investeringene til Kjell Inge Røkkes selskap Aker ASA ble redusert med 4,4 milliarder kroner i fjerde kvartal, ifølge selskapets kvartalsrapport.

Verdifallet skyldes hovedsakelig at verdien på investeringene i oljeserviceselskapet Aker Solutions og det Trondheims-baserte oljeselskapet Det norske falt med henholdsvis 2,1 og 1,7 milliarder kroner, noe som igjen har bakgrunn i det kraftige fallet i oljeprisen.

Akers konsernsjef Øyvind Eriksen peker i rapporten på spørsmålene rundt Det norskes finansieringssituasjon, men har full tiltro til at selskapet kan hente inn nye lån.

Det norske planlegger å bruke 8,4 milliarder på leting og utbygging i løpet av 2015. For å skaffe nok penger, må selskapet enten selge eiendeler, be eierne om mer eller øke gjelden.

Eriksen sier at Aker stoler på de underliggende verdiene i selskapet, og at selskapet er i stand til å låne mer for å finansiere virksomheten. Det er i tråd med hva administrasjonen i selskapet ønsker å gjøre.

Den viktigste eiendelen til Det norske er eierandelen i det store oljefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen.

Fryser honorarer

Aker ASA eier halvparten av Det norske, og Eriksen understreker samtidig at de er en langsiktig eier i oljeselskapet.

Eriksen sier at de ser på fallet i oljeprisen som en mulighet til å investere mer, men samtidig skal Aker ASA kutte kostnader.

De innfører blant annet lønnsfrys i år for ledende stillinger, mens andre lønninger ikke vil få høyere vekst enn prisstigningen.

Styrehonorarene vil heller ikke bli økt. Det betyr at styreleder Kjell Inge Røkke, som også er Aker ASAs hovedeier, fortsatt vil få 550 000 kroner i året for sitt verv.