Det går fram av den siste regnskapsrapporten fra hovedeier Aker ASA, som ble offentliggjort fredag morgen.

I norske kroner måtte Det norske punge ut 13,9 milliarder for Marathons norske virksomhet, og ikke 12,6 milliarder, som tidligere opplyst. Årsaken er at amerikanske dollar styrket seg vesentlig mot norske kroner fra kjøpet ble annonsert 2. juni 2014, og til Marathon ble formelt overtatt 15. oktober.

Gikk over til dollar

Opplysningen framgår ikke av regnskapene Det norske la fram tidligere denne uka, fordi trønderne har gått over til å rapportere sine tall i amerikanske dollar. Det er altså kun for Aker at overskridelsen har en regnskapsmessig effekt.

"Vi betalte 2,1 mrd. dollar for Marathon Oil Norge, og har finansiert dette i dollar. Det betyr at det ikke er noen endring i det vi har betalt for oppkjøpet. Det har altså ikke vært noen valutaeksponering mot norske kroner i forbindelse med oppkjøpet", skriver kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i en e-post til Adressa.no.

"Aker ASA rapporterer sine tall i norske kroner, og har derfor konvertert vederlaget for oppkjøpet fra dollar til norske kroner. Dette har ikke betydning for det Det norske har betalt for kjøpet av Marathon Oil Norge, og har heller ingen regnskapsmessig betydning for oss", framholder han.

Det norske kunngjorde 2. juni i fjor at selskapet hadde avtalt å kjøpe Marathon Oils norske virksomhet for 2,1 milliarder kroner, som på det tidspunktet tilsvarte 12,6 milliarder kroner. Da var oljeprisen over 110 dollar per fat.

Kort tid etter begynte oljeprisen å rase, samtidig som den norske krona svekket seg mot dollar og andre valutaer. Det norske jobber nå på høygir for å forhandle fram en ny avtale med långiverne som finansierte oppkjøpet.

Støtter oppkjøpet

Aker-sjef Øyvind Eriksen mener likevel det var riktig av Det norske å kjøpe Marathon.

–    Timingen var selvfølgelig ikke optimal i forhold til fallet i oljeprisen, men for Det norskes langsiktige utvikling, var det riktig å kjøpe Marathons norske virksomhet. Og den prisen som ble betalt, var i konkurranse med flere som ønsket selskapet. Det var markedsprisen som gjaldt på det tidspunktet, sier Eriksen til Adressa.no.

Aker ASA, som er kontrollert av Kjell Inge Røkke og hans familie, eier halvparten av aksjene i Det norske.