- Pilotene har ikke nok streikelyst eller økonomi til å holde på for lenge. Norwegian greier heller ikke å leie inn over 600 flygere for å dekke opp for de streikende fra onsdag, sier BI-amanuensis Espen Andersen til Aftenposten.

Professor og ekspert på luftartsøkonomi, Frode Steen ved Norges Handelshøyskole, tror streiken vil være over lenge før konflikten eventuelt ender med en konkurs.

- Jeg tror de streikende skjønner at de må finne en løsning forholdsvis raskt. En løsning som ikke blir så god som verken pilotene eller Kjos ønsker seg, sier Steen.

70 av Norwegians piloter er tatt ut i streik av Norwegian Pilot Union (NPU) etter at det ble brudd i meklingen natt til lørdag. Dersom streiken fortsatt er et faktum onsdag, blir det en kraftig opptrapping med totalt 650 piloter i streik.

Trues av sympatistreik

Selv om Norwegian skulle klare å skaffe nok piloter mens pilotstreiken pågår, kan selskapet bli rammet av sympatistreik fra andre Parat-medlemmer i luftfarten.

YS-forbundet Parat organiserer både kabinpersonell, sikkerhetskontrollører, teknikere og drivstoffyllere, renholdsarbeidere og cateringpersonale på norske flyplasser.

Søndag sendte YS et varselbrev til NHO om sympatiaksjon. Forbundet ber om et forhandlingsmøte på vegne av nær 750 kabinansatte i Cabin Services Norway, som vurderer å streike i sympati med Norwegian-pilotene.

– Vi har allerede varslet NHO om sympatiaksjoner fra de ansatte i kabinen, og vil fortløpende vurdere videre sympatiaksjoner også fra andre av våre medlemsgrupper, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til Dagens Næringsliv.

– Dette er klassisk Parat-retorikk. De har snakket om sympatistreiker i lang tid. De er ikke opptatt av passasjerene og ønsker å dra oppmerksomheten bort fra hva konflikten egentlig handler om. Parat ønsker at deres medlemmer skal ha full styringsrett over Norwegian, og det er naturligvis helt utelukket for Norwegian-ledelsen å la en fagforening overta de kommersielle beslutningene. Det er en klassisk avledningsmanøver, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til avisen.

70 flygere i Norwegians datterselskap Norwegian Air Norway ble lørdag tatt ut i streik. Blir ikke partene enige, trappes streiken opp til å omfatte totalt 650 piloter fra onsdag.