– Jeg syns det er helt forferdelig. Det å vite at det er 35.000 passasjerer der ute som blir rammet av denne streiken, er helt forferdelig, sier Bjørn Kjos til NTB.

Han inviterte onsdag ettermiddag til et lett kaotisk pressetreff i Norwegians lokaler på Fornebu. Foran et stort oppbud av norske og utenlandske medier kunne Norwegian-sjefen forsikre at flygerstreiken ikke har veltet selskapet ennå.

Men den kan heller ikke vedvare i det uendelige. Ifølge Kjos er det fullt mulig å streike selskapet «nedenom og hjem».

– Det er utallige eksempler på at fagforeninger har streiket selskaper til konkurs, advarte han.

Vil overleve neste uke

Norwegian har 2,1 milliarder kroner i egenkapital. Noen dager med streik er derfor ikke nok til å velte selskapet, presiserer Kjos overfor NTB.

– Vi vil nok overleve neste uke også. Men det vil ramme selskapet, og det vil sette det tilbake og kanskje føre til at visse ruter må gå ut, sier han.

Kjos frykter også at utfallet av streiken kan bli et nytt år med negativ bunnlinje. Etter sju år med overskudd fikk Norwegian i fjor et sluttresultat på 1.050 millioner kroner i minus.

– Det er ikke lett å snu et stort underskudd til et overskudd, så det kan veldig fort skje at vi går med underskudd, sier Kjos.

Avviser styrt konkurs

Samtidig avviser han at det er aktuelt å slå det streikerammede datterselskapet Norwegian Air Norway konkurs.

– Vi har aldri vurdert det. Det er rent spinn. Vi kan ikke utelukke at de klarer å streike det i konkurs, men vi vil ikke slå et datterselskap konkurs, sier han.

Dermed avviser han opplysningene Finansavisen kom med mandag. Der het det at Norwegian og Bjørn Kjos ønsket en konflikt nettopp for å kunne slå Norwegian Air Norway konkurs. Ifølge det som ble betegnet som en sentralt plassert kilde, ville 500 av flygerne deretter få tilbud om ny jobb i bemanningsselskapet OSM, mens 200 ville måtte finne seg noe annet å gjøre.

Nekter for streikebryteri

Kjos avviser også anklagene fra fagforbundene om at det er streikebryteri når Norwegian leier inn fly for å begrense skadevirkningene av streiken. Han forklarer at flyene som er knyttet til Norwegian Air Norway, er parkert. De vil ikke bli brukt.

– Vi vil ikke begå streikebrudd, sier Kjos.

Men Norwegian har også et ansvar overfor sine passasjerer, understreker han.

– Førsteprioriteten vårt er å ta hånd om passasjerene. Så får heller Parat og de andre bli litt sure.

– Umulig å innfri

Kjos mener de streikende flygernes krav er umulig å innfri, men han avviser at han er fiendtlig innstilt til fagforeninger. På pressekonferansen opplyste han at det var avtalt et forhandlingsmøte natt til onsdag, men at flygerne ikke stilte.

– Vi sendte over en hel pakke med dokumenter til dem, men har ikke hørt et pip, sa Kjos.

Norwegian-sjefen står fast på at de fagorganiserte i Norwegian Pilot Union (NPU) ikke kan ha en tariffavtale med andre enn sin arbeidsgiver, det vil si datterselskapet Norwegian Air Norway.