Sintef varsler at de nå vil gjennomføre en styrt avvikling av sin forskningsstiftels i Brasil. I perioden 2011 til 2014 har de tapt 30 millioner kroner på satsingen.

- Det er svært beklagelig at vi ikke kan drive vår brasilianske virksomhet videre. Vi har satset betydelig og helhjertet, men vi må innse at det ikke er mulig å drive videre uten betydelige tap. Det er ingen utsikter til bedring av rammebetingelsene, snarere tvert imot. Derfor velger vi å avvikle virksomheten før tapene blir for store, sier Sintefs konsernsjef Unni Steinsmo i en pressemelding.

Forespeilet gode rammebetingelser

Forskningsstiftelsen de nå legger ned ble etablert i 2011, med base i Rio de Janeiro. Bakgrunnen for satsingen var først og fremst et betydelig forskningsmarked knyttet til olje- og gassvirksomheten på brasiliansk sokkel, hvor det skjer teknologiutvikling.

Grunnen til at de kunne drive var at de i 2012 ble akkreditert av brasilianske myndigheter som det første internasjonale forskningsinstituttet som leverandør av forsknings- og utviklingstjenester for olje- og gassindustrien i Brasil.

Gjennom det de beskriver som omfattende kontakt med brasilianske myndigheter ble de forespeilet gode rammebetingelser, som i starten gjorde det mulig å bygge opp en økonomisk bærekraftig virksomhet i landet.

20 ansatt i Brasil

I Brasil er det nemlig slik at operatørselskapene i Brasils petroleumssektor er pålagt å investere én prosent av porduksjonsinntektene til forskning og utvikling.

De gode rammevilkårene har i løpet av siste årene svekket seg, noe som altså har medført store økonomiske tap for Sintef.

I forskningsstiftelsen var det ansatt omkring 20 personer i Rio de Janeiro. Sintef opplyser at de skal ivareta forpliktelsen overfor ansatte, kunder og samarbeidspartnere når de nå avvikler driften.

- Forskningssamarbeidet med Brasil er fortsatt viktig for oss. Vi har bygd opp et godt nettverk og gode relasjoner mot kunder og faglige partnere. Vi vil utvikle dette videre, men på andre måter enn gjennom en brasiliansk forskningsstiftelse og betydelig egen tilstedeværelse i Brasil, sier Unni Steinsmo i pressemeldingen.