2014 ble historisk: For første gang er det flere kvinner enn menn som tar doktorgrad.

- Det har ligget i kortene en stund at kvinneandelen ville bikke over, i og med at man har hatt en jevn kjønnsbalanse blant doktorgradsstudentene noen år nå. Kvinneandelen blant studentene økte mye under siste halvdel av 2000-tallet, sier seniorrådgiver Bo Sarpebakken ved NIFU til Aftenposten.no.

Blant stipendiatene, de som har en stilling øremerket å arbeide mot en doktorgrad, har kvinnene vært i flertall siden 2007.

Av de 1448 som i fjor fullførte en doktorgrad, var 730 kvinner mot 718 menn. Det er første gang kvinnene er i flertall. Det ble i fjor fullført fem prosent færre doktorgrader, og hele nedgangen kom blant mannlige doktorander. Det viser nye tall fra doktorgradsregisteret ved NIFU.

Snudde på 2000-tallet

På slutten av 90-tallet var det fremdeles dobbelt så mange menn som kvinner som tok en doktorgrad.

Veksten av kvinner som tar doktorgrad, er formidabel de siste årene. Fra 2006 til 2014 er antallet kvinnelige doktorander mer enn doblet.

- Ved at flere kvinner er tatt inn på doktorgradsavtaler, har det de senere år også vært en tettere oppfølging av doktorgradsstudenter enn før, og det er naturlig at flere kvinner kommer gjennom systemet, sier Sarpebakken.

Kjønnsbalansen er svært forskjellig på de ulike fagområdene. Andelen kvinner er størst innen medisin og helsefag, her blir 60 prosent av gradene tatt av kvinner. I motsatt ende er kvinneandelen lavest innenfor teknologi, med 27 prosent.

Færre utlendinger

Et annet forhold som har påvirket kjønnsbalansen, er den kraftige økningen av utlendinger som har doktorgrad i Norge. Dette skjøt særlig fart fra slutten av 2000-tallet. Dette tallet gikk litt ned i fjor.

- Hver tredje doktorgradskandidat er utlending, og blant disse er det flest menn. Ser man bort fra utenlandske doktorander, har kvinnene vært i flertall siden 2012. Så noe av forklaringen på fjorårets tall, er at det var færre utenlandske statsborgere som tok doktorgrad i Norge, og dermed færre menn. Samtidig har det aldri før vært flere kvinner som tar doktorgrad enn i 2014, sier Sarpebakken.

Det er Universitetet i Oslo som ligger på topp i antall doktorgrader, med over dobbelt så mange som NTNU på annenplass.