- Det er bra at vi nå får tall som bekrefter påstandene som er kommet tidligere, sier mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) til Aftenposten.

- Rapporten fra Oslo Economics er en interessant rapport som bekrefter påstander som er kommet tidligere. Det er bra at dette nå kommer frem, sier Listhaug.

Rapporten hun referer til avslører at de store butikkjedene har lagt til to prosent på matvareprisene.

Fra juni til juli i fjor steg matvareprisene med 3,2 prosent. Det utløste et ramaskrik om norske matvarepriser, og mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug kalte dagligvareleverandørene inn på teppet for å få en forklaring på den voldsomme prisøkningen.

Et sentralt spørsmål hun ville ha svar på er hvem som står bak prisveksten: De som lager maten, eller de som selger den.

Frykt fra leverandørene

- Jeg har oppfattet at det har vært en frykt fra leverandørenes side for å gå ut med slike tall, derfor er det veldig bra at denne rapporten nå kommer, sier Listhaug.

Hun registerer at det nå er en kamp om virkeligheten, etter at hovedorganisasjonen Virke legger frem sin rapport bare timer etter Oslo Economis la frem sin. Virkes rapport konkluderer i andre retning.

- Jeg har ikke belegg for å si noe annet enn at rapporten er troverdig, sier Listhaug.

- Du møtte begge sider av bordet etter prisdiskusjonen i sommer. Hvordan stemmer denne rapporten med det du fikk lagt frem av tallmateriale under disse møtene?

- Dette stemmer bra med det som ble presentert da bransjen var i disse møtene. På grunn av frykten jeg opplevde fra leverandørene side, er det bra at man får igang en skikkelig debatt om hvor verdiene blir av, sier hun.

Vil vurdere nye grep

- Hva kommer du til å gjøre med den nye informasjonen?

- Vi jobber videre med lov om god handelsskikk, og det påvirker ikke arbeidet det. I tillegg vil vi vurdere andre grep som kan styrke konkurransen i dette markedet. At vi nå går fra fire til tre aktører, gjør at vi har all grunn til å være bekymret for konkurransen i dette markedet, sier Listhaug.

- Hvilke grep snakker vi om da?

- Det er noe vi jobber med og det kan jeg ikke si så mye om. Vi jobber sammen med Næringsdepartementet og skal vurdere flere ting, sier Listhaug.

Dette stemmer bra med det som ble presentert da bransjen var i disse møtene.