Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) utklasser de andre universitetene og høyskolene her landet i NHOs kompetansebarometer 2015, når bedriftene svarer på hvilket lærested de fortrekker å ansette ingeniører og teknologer fra.

Regiondirektør Merethe Storødegård i NHO Trøndelag er ikke overrasket.

- NTNU tar næringslivet på alvor. De har lyktes med å være mer spisse som teknologisk universitet. Studenter får masteroppgaver og andre oppgaver i samarbeid med bedrifter. For vår egen del i trøndelagsregion vi fikk en vekker for noen år siden, da næringslivet andre steder i landet var flinkere til å rekruttere studenter fra NTNU, sier Storødegård.

NTNU rangeres som fire ganger så populært som det nest mest populære lærestedet å ansette ingeniører og teknologer fra.

- NTNU rekrutterer studenter fra alle verdenshjørner og fra hele landet. Da er det viktig å kombinere det faglige og sosiale, og Trondheim har et godt studiemiljø. Hele landet rekrutterer utdannede fra NTNU, sier Storødegård.

Små minst populære

Ingeniører og teknologer utdannet fra de små høyskolene er lite ettertraktet blant bedriftene som svarer i undersøkelsen.

Etter NTNU, rangeres Høgskolen i Bergen som nummer to, og deretter følger Høgskolen i Oslo og Akershus, Høgskolen i Sør-Trøndelag og Universitetet i Oslo.

Vil ha mer samarbeid

Ni av ti bedrifter svarer at de mener kvaliteten på studiene ved høyskoler og universiteter vil styrkes med et tettere samarbeid med næringslivet.

Storødegård trekker frem programmet Brohode Frøya, som er finansiert av partnere for nyskapning (NTNU, Sintef, NTE og Sparebank 1 SMN), Frøya videregående skole og Frøya-samfunnet. Hensikten er å bedre rekrutteringen til marine næringer, ved å være en møteplass for næring, skole og universitet.

- Her har man klart å lage møteplasser for næringsliv, skole og universitet, som øker relevansen og kvaliteten på utdanningen ved NTNU, sier Storødegård.

- Mister kunder

Nesten seks av ti bedrifter svarer at de i dag har et udekket kompetansebehov, fordi det ikke er match mellom det elever i videregående skole og studenter velger av utdanninger og det bedriftene trenger. For fire av ti bedrifter fører det til tap av kunder og markedsandeler, og en like stor andel har derfor skrinlagt eller utsatt utvidelser av virksomheten.

- Man har ikke vært god nok til å få til et system som kan omstille seg hurtigere. For eksempel skriker våre bedrifter etter fagarbeidere, og NHO har jobbet mye i høst for å vise spennende muligheter innen fagområder. Vi ser antallet som søker yrkesutdanning har økt litt. Det må derfor tøffere omstillinger til i videregående i forhold til bedriftenes behov. Det samme gjelder for teknologer og ingeniører. NTNU lykkes fordi de spisser på de områdene som næringslivet etterspør, sier Storødegård.

Yrkeserfaring viktig

40 prosent av bedriftene som skal ansette ingeniører svarer det er svært viktig at vedkommende har tatt fagbrev eller fagskoleutdanning forut for studiene. En av tre svarer at det er viktig at ingeniører har yrkeserfaring før eller i løpet av studietiden.

- Ungdom som søker til byggfag må få kunnskap om at selv om de starter med fagbrev, kan de gå videre. Ingeniører med fagbrev får flott kompetanse, sier Storødegård.