Det går fram av stortingsmeldingen om framtidig vekst i havbruksnæringen, som Aspaker la fram fredag.

– Dette er ny politikk. Det skal lønne seg å være en god tilrettelegger for havbruksnæringen, sier Aspaker til Adressa.no.

Kan få millioninntekter

Allerede neste år kan det drysse penger over velvillige kommuner og lokalmiljø som legger til rette for vekst i oppdrettsnæringen. Regjeringen vil åpne for en vekst på fem prosent i eksisterende tillatelser for laks og ørret i år, forutsatt at oppdretterne oppfyller lusekrav som er vesentlig strengere enn i dag.

For denne veksten må eieren av hver tillatelse betale et vederlag på én million kroner.

– Halvparten av dette skal tilfalle kommunene, sier Aspaker.

Interkommunalt samarbeid

Aspaker åpner også for framtidig vekst, styrt av en miljøbasert handlingsregel med rødt, gult og grønt lys. Lysene vil gjelde for 11-13 større produksjonsområder langs kysten, og være retningsgivende for hvor veksten kommer i årene framover.

Ifølge Aspaker vil det være hennes departement som får siste ord når aktuelle vekstområder skal pekes ut. Får et område grønt lys, vil departementet vurdere om det skal åpnes for en produksjonsvekst på seks prosent annethvert år.

Også her vil vekstkommuner bli belønnet, understreker fiskeriministeren.

– Denne næringen kan ikke utvikle seg videre hvis vi ikke har velvillige kommunepolitikere. De må også gjerne se ut over sine egne kommunegrenser, fordi produksjonsområdene ikke vil følge kommunegrensene. Mer interkommunal kystsoneplanlegging er nødvendig for at vi skal få dette til å fungere mange steder, sier Aspaker.