Saudi-Arabia innledet natt til torsdag et luftangrep mot opprørerne i nabolandet Jemen.

I Asia og Europa steg oljeprisen umiddelbart med 6 prosent, men falt noe tilbake torsdag formiddag, skriver Aftenposten.

Ved 10-tiden torsdag ble nordsjøolje (Brent blend) handlet for litt over 59 dollar fatet på oljebørsen i London, en oppgang på 4,5 prosent siden onsdag.

Bredt børsfall i Asia og Europa

Krigsfrykten og utsiktene til dyrere energipriser senket aksjekursene på børsene i Asia og Europa.

Ved 11-tiden var ledende aksjeindekser i eurolandene ned 1,7 prosent. DAX-indeksen som viser kursutviklingen på den tyske børsen i Frankfurt, hadde falt 1,8 prosent.

Oljeavhengige Oslo Børs var mindre påvirket. Hovedindeksen hadde falt 0,6 prosent etter et par timers handel.

En indeks som viser utviklingen i europeiske oljeaksjer hadde samtidig steget 0,8 prosent.

Oljeeksporten kan bli rammet

Observatører frykter at den saudiarabiske militæraksjonen skal føre til en opptrapping av konflikten. Skrekkscenariet er at den andre stormakten i regionen, Iran, kan bli trukket inn i en krig i Jemen.

Begge land er store oljeeksportører. I oljemarkedet vokser frykten for at en åpen konflikt mellom de to landene kan ramme oljeleveransene til resten av verden.

Saudiambassadør: USA ga grønt lys

Saudi-Arabias ambassadør til USA, Adel al-Jubeir, bekreftet angrepet mot Houthi-militsen i Jemen på en pressekonferanse i Washington natt til torsdag (norsk tid).

Ambassadøren opplyste at USA har gitt grønt lys til militæroffensiven. Iran krever at Saudi-Arabia straks stanser luftangrepene mot Houthi-militsen i Jemen og varsler at bombingene vil føre til at konflikten sprer seg.

Advarsel fra regimet i Iran

– Bombingene vil gjøre situasjonen enda mer komplisert, føre til at konflikten sprer seg og fjerne mulighetene for en fredelig løsning på Jemens interne uenigheter, sier en talskvinne i det iranske utenriksdepartementet, Marzieh Afkham.

TV-stasjonen al-Arabiya i gulfstatene meldte at Saudi-Arabia stiller med 150.000 soldater og 100 krigsfly.

Flere land kan bli trukket inn

Egypt, Jordan, Sudan og Pakistan skal ifølge TV-stasjonen stå klar til å delta i bakkeoperasjoner i Jemen.

De siste dagene har militsen, som Iran anklages for å støtte, rykket stadig lenger sør, og ifølge Saudi-Arabia har de nå tatt kontroll over flyvåpenet i Jemen.

Tidligere i uken ble det kjent at Saudi-Arabia sendte militære forsterkninger til grensen, og onsdag kveld gikk de til angrep.